sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odzivi na Vajgla

Deli na:

Poslanec Zaresa Ivo Vajgl je po mnenju predsednika DNS Grege Repovža "zlorabil možnost, ki mu jo je kot predstavniku oblasti v torkovi oddaji Studio ob 17h dal novinar". Predsednik ZNP Peter Jančič pa pravi, da morajo zdaj predvsem uredniki oceniti, ali je novinar ravnal prav ali ne.

Poslanec Zaresa Ivo Vajgl je po mnenju predsednika DNS Grege Repovža "zlorabil možnost, ki mu jo je kot predstavniku oblasti v torkovi oddaji Studio ob 17h dal novinar". Predsednik ZNP Peter Jančič pa pravi, da morajo zdaj predvsem uredniki oceniti, ali je novinar ravnal prav ali ne.

Po besedah predsednika Društva novinarjev Slovenije (DNS) Repovža se je poslanec Zaresa in predsednik odbora DZ za zunanjo politiko ob vključitvi v oddajo "vedel neprimerno", hkrati pa je bil "žaljiv do gostov oddaje Studio ob 17h. Zlorabil je možnost, ki mu jo je kot predstavniku oblasti dal novinar. Sledila je ustrezna reakcija gostov in Vajglu se je ravnanje že v oddaji vrnilo kot bumerang," je pojasnil za STA.

Po Repovževih navedbah je sicer "pot politikom v oddajo Studio ob 17h tlakoval direktor Radia Slovenija Vinko Vasle, ko je svoj čas direktno v oddajo mimo uredništva kot nepovabljenega gosta pripeljal poslanca SDS Branka Grimsa in ga vsilil novinarki. Da se direktor Vasle danes oglaša, je umestno toliko kot vedenje poslanca Vajgla," je zapisal.

Predsedniku Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Jančiču se zdi pri zadevi ključno vprašanje, ali je prav, da je voditelj oddaje Vajgla vključil v oddajo. "Če se je odločil zato, ker Vajgl veliko ve, ker ima dobre argumente, in ker bi to oddajo lahko naredilo boljše, je ravnal prav. Če pa je to naredil zaradi strahu pred čemer koli, pa je to narobe," je poudaril za STA.

Jančič je prepričan, da morajo zdaj predvsem uredniki oceniti, ali je novinar ravnal prav ali ne. Pri tem morajo predvsem pogledati, ali je takšno ravnanje voditelja običajno ali ne. Po njegovem prepričanju morajo namreč "za vse veljati enake pravice, kar pomeni, da bo novinar naslednjič, ko bo nekdo na enak način klical v oddajo, moral ravnati enako".

Pri presoji pa bo morali po mnenju predsednika ZNP uredniki upoštevati tudi vprašanje, ali je bilo takšno ravnanje ravnanje v korist poslušalcev. "To namreč ni tako nepomembno, kot marsikdaj marsikdo misli, in je lahko v tem primeru olajševalna okoliščina," pravi.

Zadeva po mnenju Jančiča lahko sproža tudi vprašanje podobno vprašanju pri oddaji Vroči stol nekdanjega novinarja TV Slovenija Vladimirju Vodušku, to je, ali morajo biti gostje v oddaji predhodno seznanjeni, kdo bo v njih nastopil.

V torkovi oddaji Studio ob 17h sta hrvaški analitik Davor Gjenero in predstojnik katedre za mednarodno pravo in mednarodne odnose na mariborski pravni fakulteti Silvo Devetak analizirala srečanje Boruta Pahorja in Iva Sanaderja v Mokricah. Med pogovorom je v oddajo poklical Vajgl in predstavil svoj pogled na reševanje slovensko-hrvaških odnosov.

Proti temu je nastopil Gjenero in voditelja povprašal, ali je bil Vajgl v oddajo poklican ali se je sam povabil vanjo. Voditelj mu je pojasnil, da je Vajgl sam poklical v oddajo, Gjenero pa je zatem oddajo zapustil rekoč, da je "takšne politične prakse vajen v času TuÄ‘manovega avtoritarnega režima", da pa sam ni bil nikoli pripravljen sodelovati v čem takšen.

Vajgl je danes za STA pojasnil, da so ga za intervencijo v oddaji poklicali z radia, tako da je "bila pobuda na strani oddaje". Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle pa je njegove navedbe zanikal in za STA zapisal, da je na radio poklicala Vajglova sodelavka za stike z javnostjo in v imenu Vajgla izrazila željo, da "bi želel nekaj pomembnega povedati".

Kot je zapisal, so Vajglu omogočili vstop v eter "v prepričanju, da ravnajo kot demokratičen in odprt medij", Vajgl pa je to njihovo odprtost "izkoristil in zlorabil za napad na mnenja sogovornikov, ki so bili v oddajo povabljeni kot strokovnjaki, in za njihovo diskvalifikacijo".

Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je v odzivu na Repovževo navedbo, da je prav Vasle politikom prvi "tlakoval pot v oddajo Studio ob 17h", zapisal, da Repovž govori neumnosti. Kot navaja, direktor Radia Slovenija ni tlakoval poti politikom v oddajo Studio ob 17-h, "ker načeloma in nasploh politikom ni prepovedano sodelovanje v tej oddaji, razen če gospod Repovž ne pozna česa, kar je skrito mojemu vedenju".

Kot navaja, v omenjeni oddaji tedensko in mesečno sodeluje veliko politikov kot sogovornikov že od nekdaj, ne pa zgolj v času njegovega direktorovanja, "na kar Repovž namerno in nemarno namiguje. Ravno zato sem nekoč poslanca Branka Grimsa kot programski direktor, ki ima te kompetence, zaprosil, da sodeluje v neki oddaji zato, da ta politično ali ideološko ali svetovnonazorsko ne bi bila preveč enostranska. Zagotovilo o pluralnosti gostov v oddaji je pred oddajo dal tudi takratni urednik Studia, pa se je izkazalo, da ni govoril resnice, zato sem interveniral," je zapisal.

Ob tem še dodaja, da je ravno Repovž kot predsednik DNS "tlakoval pot grobi politizaciji nekega stanovskega, profesionalnega društva, ko se je osebno in aktivno vključil v pripravo in podpisovanje znamenite peticije proti takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši. To pa po mojem mnenju ni samo greh, ampak zloraba DNS," je sklenil Vasle.