evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odziv Borisa Pahorja na razkritje dokumenta SDV o Jožetu Pirjevcu in Digosu

Deli na:
Odziv Borisa Pahorja na razkritje dokumenta SDV o Jožetu Pirjevcu in Digosu

Boris Pahor - Foto: Mediaspeed

»Ne vem, kaj je Jože Pirjevec poročal Digosu o meni,« pravi v Trstu živeči slovenski pisatelj Boris Pahor.

Dokument nekdanje SDV, ki ga je v knjigi Boris Pahor – V žrelu Udbe objavil Igor Omerza, je presenetil tudi njega. Toda kot je poudaril Pahor, Digos ni tajna policija, kakršna je bila pri nas Udba. Gre za oddelek znotraj policije, kjer jih zanima, če se kje pripravljajo stavke ali protesti. Politični govori jih zanimajo predvsem zaradi javnega reda. »Sam sem šel na sodišče enkrat, na policijo pa nikoli,« je še povedal Pahor.

Ob tem je opozoril, da je Udba vseskozi nadzorovala Slovence v Italiji, prav tako je spremljala razprave na Dragi, kjer je Pahor govoril o nacionalnem vprašanju. Vedno je poudarjal, da se morajo zavedni Slovenci učiti slovenščine. Kaj bi lahko v zvezi s tem Digosu poročal Pirjevec, mu ni znano. Odnosi med njima niso bili najboljši: »S Pirjevcem sva si prišla v navzkriž, ko je pisal v Primorskem dnevniku pohvalno o režimu. Napadel me je, ker sem kritiziral Kardelja. Potem sem mu javno odgovoril, Primorski dnevnik je to objavil.«

V udbovskem dokumentu, ki jih je v Arhivu RS našel Omerza, piše, da je tržaški Digos nadzoroval politične aktivnosti Borisa Pahorja in da so ga »ob srečanjih na Dragi pokrivali preko profesorja zgodovine Jožeta Pirjevca«, ki ga je »imel na zvezi upokojeni delavec Digos Elvino Cosoli.« Temu naj bi Pirjevec »redno dostavljal materiale iz Drage in dajal podatke o aktivnostih zamejskih Slovencev. Občasno je prišel poročati tudi na kvesturo.« O Pirjevčevem sodelovanju z Digosom poročata dva dokumenta SDV: iz maja 1988 in avgusta 1989.

Omerza je v intervjuju za Reporter pojasnil, da Digos ni bil »klasična politična organizacija kot pri nas Udba, ampak je šlo bolj za varnostno agencijo, ki je preprečevala ekscese, ki bi zapletali odnose z Jugoslavijo.« Pirjevec na naša vprašanja ni želel konkretno odgovoriti, za Primorski dnevnik pa je zanikal sodelovanje z Digosom.