profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odstopilo 12 izolskih občinskih svetnikov

Deli na:

Izola - Dvanajst izolskih občinskih svetnikov je danes podalo nepreklicni odstop s funkcije občinskih svetnikov, je za STA povedal Aleksej Skok iz izolske SD. Gre za svetnike SD, LDS, Liste Izola zbudi se, DeSUS, Mladi za Izolo in svetnika Aleksandra Kreblja. Kot je pojasnil Skok, so ocenili, da nimajo druge izbire.

Izola - Dvanajst izolskih občinskih svetnikov je danes podalo nepreklicni odstop s funkcije občinskih svetnikov, je za STA povedal Aleksej Skok iz izolske SD. Gre za svetnike SD, LDS, Liste Izola zbudi se, DeSUS, Mladi za Izolo in svetnika Aleksandra Kreblja. Kot je pojasnil Skok, so ocenili, da nimajo druge izbire.

Kot je SD zapisal v sporočilu za javnost, so se svetniki po tehtnem in skrbnem premisleku odločili za odstop s funkcije občinskih svetnikov. Hkrati so izolskega župana Tomislava Klokočovnika pozvali, da glede na nastalo situacijo, ki naj bi bila posledica prav njegove "odsotnosti, neprilagodljivosti in nepripravljenosti priti naproti občinskemu svetu", čim prej ponudi svoj nepreklicni odstop s funkcije župana in s tem omogoči Izolanom, da na predčasnih volitvah izberejo novega župana in nov občinski svet, ki bi se nemudoma lotila pomembnih projektov za razvoj Izole.

Skok je v pogovoru za STA še dejal, da naj bi izolski občinski svet na izredni seji, ki jo bodo svetniki predlagali za četrtek, najprej ugotovil odstop omenjenih svetnikov, kar posledično pomeni, da občinski svet ni sklepčen. Naslednji korak naj bi bil razpis volitev novega občinskega sveta s strani občinske volilne komisije. Nadomestne volitve se po njegovih besedah lahko razpiše najprej 40 dni po ugotovljenem odstopu svetnikov. V SD pričakujejo, da bi do morebitnih volitev lahko prišlo v času med 10. julijem in 5. avgustom. Po njegovih besedah pri proračunih ni bil storjen nikakršen korak, zato so svetniki ocenili, da nimajo druge izbire.

"SD se zavedamo pomena usklajenega delovanja župana in občinskega sveta predvsem v luči velikih razvojnih priložnosti, pred katerimi stoji Izola (urejanje prostora, nov kulturni center, garažne hiše, športne površine). Najbolj smotrna in načelna poteza, ki jo lahko v trenutni situaciji naredimo, je zato ta, da tako župan kot občinski svet hkrati odstopita in novemu občinskemu vodstvu omogočita izvajanje projektov, ki so v interesu občanov," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Izolski občinski svet je poleg omenjenih 12 svetnikov, ki so podali odstop, sestavljen še iz 11 drugih svetnikov iz strank Izola je naša, predstavnikov italijanske narodnostne skupnosti in svetnika Slavka Samotorčana iz liste Izolani, ki naj bi po Skokovih besedah prav tako razmišljal o odstopu.

Klokočovnik je v pogovoru za STA pojasnil, da uradno z odstopom svetnikov še ni seznanjen. Po njegovih besedah pa je odstop dokaz, da svetniki proračuna niso želeli sprejeti. "Sam sem jim ponudil vse možnosti, od različnih sestankov in drugih možnosti, ki bi pripeljale do sprejetja proračuna," je dejal. Po njegovih besedah gre za to, da nekdanja županja Breda Pečan (SD) skupaj s stranko ne more sprejeti, da je na volitvah izgubila.

Kot drugi razlog za odstop svetnikov DeSuS in LDS pa je Klokočovnik navedel, da naj bi ti "odšli pod Popovičevo kapo". "Koprski župan Boris Popovič si ni mogel nikoli oprostiti, da je izgubil Izolo. Ugotovil je namreč, da z menoj ne more ravnati kot z drugimi, zato imamo sedaj takšno situacijo," je dejal Klokočovnik. Kot je še povedal, naj bi predsednik izolske SD v petek izjavil, da je proračun dober, ampak, da sami želijo prevzeti oblast. "Sedaj so se znašli v pat poziciji in ne morejo naprej ne nazaj," je še dejal izolski župan.

Pojasnil je še, da je kot župan izredno sejo občinskega sveta, na kateri naj bi ugotavljali odstope svetnikov, dolžan sklicati po uradni dolžnosti. "Če bodo odstopi ugotovljeni so na vrsti volitve občinskega sveta," je povedal Klokočovnik in dodal, da sam ne namerava odstopiti, saj so ga izvolili občani. "Moj odstop je njihov edini cilj, saj jim ne gre za Izolo in za občane," je sklenil izolski župan.

Svetnica stranke Mladi za Izolo Kristina Zelič je v izjavi za javnost zapisala, da bo podala svojo odstopno izjavo, s katero nepreklicno odstopa z mesta svetnice, in to takoj, ko svoj odstop poda še najmanj 11 drugih svetnikov v občinskem svetu. S tem bodo po njenih besedah omogočeni pogoji za sklic predčasnih volitev v občinski svet.

Zapisala je še, da v stranki Mladi za Izolo upajo, da bo Klokočovnik ravnal odgovorno in bo tudi sam podal odstop. Po njenih besedah naj bi bilo že nekaj časa jasno, da je Izola v brezizhodni situaciji, iz katere jo lahko rešijo le predčasne volitve župana in občinskih svetnikov.