Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odstopil Boško Šrot

Deli na:

Nadzorni svet je sprejel odstop Boška Šrota z vrha Pivovarne Laško. Odstop naj bi zahtevale banke upnice, saj bi tako lahko pomagale pri sanaciji podjetja. Šrota je že zamenjal Dušan Zorko iz Pivovarne Union.

Nadzorni svet je sprejel odstop Boška Šrota z vrha Pivovarne Laško. Odstop naj bi zahtevale banke upnice, saj bi tako lahko pomagale pri sanaciji podjetja. Šrota je že zamenjal Dušan Zorko iz Pivovarne Union.

Generalni direktor Pivovarne Laško Boško Šrot je danes zaradi interesov poslovnega sistema pivovarne in umiritve pritiskov nepreklicno odstopil s položaja. Nadzorni svet je njegov odstop sprejel, v petek pa bo vodenje Pivovarne Laško prevzel Dušan Zorko, so sporočili iz Pivovarne Laško.

Nadzorni svet v sestavi Andrej Kebe, Bojan Košak in Tone Turnšek kot predsednik so s Šrotom sklenili sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Ta bi se mu sicer iztekel novembra prihodnje leto.

Zorko na čelo laške pivovarne prihaja z vrha Pivovarne Union, sicer družbe v sistemu Pivovarne Laško.

Več informacij bo na voljo v prihodnjih dneh, so v sporočilu še navedli v laški pivovarni.

Šrot, rojen leta 1957 v Celju, je po izobrazbi diplomirani pravnik, med leti 1981 in 1994 je bil zaposlen na Občini Laško. V Pivovarno Laško ga je nato povabil tedanji direktor Tone Turnšek, nadzorni svet družbe pa ga je na čelo podjetja s petletnim mandatom imenoval avgusta 2005, položaj pa je prevzel po upokojitvi Turnška, 12. novembra 2005.

Ob tedanjem prevzemu položaja je Šrot poudaril, da prevzem vodenja družbe, ki je v zadnjih desetletjih imela vodilni položaj na slovenskem trgu piva in pijač, zanj predstavlja veliko odgovornost in še večji izziv. "Čeprav smo v zadnjih nekaj letih uspeli združiti slovensko industrijo pijač in ji s tem omogočili dolgoročen obstoj na domačem trgu, želimo v bodoče okrepiti tržni položaj na tujih trgih," je tedaj dejal.

Finančni položaj Pivovarne Laško se je začel poslabševati potem, ko Nova Ljubljanska banka (NLB) junija ni podaljšala 130 milijonov evrov posojila Infond Holdingu, prek katerega Šrot obvladuje Pivovarno Laško. NLB je tedaj tudi zasegla deleža mariborske finančne družbe v Mercatorju in Laškem, s katerima je zavarovala posojilo, ter objavila javni razpis za prodajo.

Banke upnice na čelu z NLB, ki jim Infond Holding ni sposoben vrniti posojil, naj bi se v sredo po navedbah Dnevnika odločale glede možnosti lastniškega vstopa v finančno družbo, pri čemer "naj bi bile banke za zdaj bolj naklonjene postopni prodaji premoženja, ki ga ima v lasti večinski lastnik Pivovarne laško in četrtinski lastnik Mercatorja, z razpisom".

Tako naj bi se po navedbah istega vira banke (NLB, Unicredit, Hypo in Banka Celje, ki imajo v lasti četrtino Mercatorja) v sredo tudi dogovarjale, da bi delnice prodajale v paketu.

Glede na zaplete z zadnjo skupščino Pivovarne Laško konec maja, ki je imela na dnevnem redu tudi imenovanje dveh članov nadzornega sveta - uprava in nadzorni svet sta jo preklicala, mali delničarji pa potem na predlog Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) vseeno izpeljali na stopnicah -, so trenutno v nadzornem svetu veljavno le trije člani - predstavnik kapitala in dva predstavnika delavcev, saj je 10. julija iz nadzornega sveta odstopil Iztok Seničar.

Kot je za Finance povedal predstavnik delničarja Electa Damijan Janković, naj bi bili sklepi samo treh članov nadzornega sveta "vprašljivi, če ne celo neveljavni". Predsednik VZMD Kristijan Verbič pa je za STA pojasnil, da bi bilo "modro, če bi pripoznali dva člana nadzornega sveta, ki so ju izvolili na majski skupščini". Boštjan Marolt in Bojan Ludvik Šef po njegovih besedah doslej še nista dobila povabila na sejo nadzornega sveta.