Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odstop prvega moža Hita

Deli na:

Predsednik uprave novogoriškega Hita Niko Trošt je danes odstopil s položaja. Skladno z dogovorom z nadzornim svetom bo družbo vodil do imenovanja nove uprave, so danes po seji nadzornega sveta sporočili iz Hita. Novo upravo bo nadzorni svet imenoval na podlagi javnega povabila, ki bo objavljeno v prihodnjih dneh.

Predsednik uprave novogoriškega Hita Niko Trošt je danes odstopil s položaja. Skladno z dogovorom z nadzornim svetom bo družbo vodil do imenovanja nove uprave, so danes po seji nadzornega sveta sporočili iz Hita. Novo upravo bo nadzorni svet imenoval na podlagi javnega povabila, ki bo objavljeno v prihodnjih dneh.

Trošt je Hit vodil od 21. marca 2006, na tem položaju pa je zamenjal Branka Tomažiča, ki ga je tedanji nadzorni svet novogoriške družbe razrešil s položaja.

Nadzorni svet Hita se je danes sicer sestal na ustanovni seji in za svojega predsednika imenoval Marka Jakliča z Ekonomske fakultete v Ljubljani, za podpredsednika pa Andreja Miško. Oba sta bila za člana nazdornega sveta imenovana na skupščini družbe 24. marca, ko so lastniki Hita razrešili dotedanjega predsednika nadzornikov Viktorja Barago in člana Rajka Hareja ter vanj poleg Jakliča in Miške imenovali še Ireno Uršič.

V nadzornem svetu Hita sta kot predstavnika delavcev tudi Marko Slivnik in Marijan Stojko, medtem ko interese vlade zastopa Tomo Malnarič.

Nadzorniki novogoriške družbe so se danes seznanili z lanskim poslovanjem in rezultatih v prvih mesecih letos. Kot navajajo v Hitu, gospodarska kriza poleg nekaterih notranjih okoliščin močno vpliva na poslovanje družbe, saj kljub ohranjanju števila gostov njihova poraba močno pada, podobne razmere pa je pričakovati tudi v prihodnjih mesecih leta 2009.

Kljub številnim racionalizacijskim ukrepom, poenostavljeni organizaciji, radikalnemu zniževanju stroškov, omejevanju sponzorstev in donacij, trenutne gospodarske razmere ob obstoječi visoki obdavčitvi dejavnosti ne omogočajo normalnega dolgoročnega poslovanja.

Družba Hit je namreč v letu 2008 ob realizaciji, ki je dosegla 206 milijonov evrov, plačala 100 milijonov različnih dajatev, od tega kar 55 milijonov evrov koncesijskih dajatev in posebnega davka od iger na srečo. Poleg navedenega obstoječi zakonski okvir igralniškim podjetjem ne omogoča odbijanja vhodnega DDV, kar dodatno povečuje stroške poslovanja in destimulira turistične investicije.

Zaradi nevzdržne davčne obremenitve je predsednik uprave Hita pred kratkim že pisal predsedniku vlade ter gospodarskemu in finančnemu ministru, saj položaj celotne panoge zahteva hitro ukrepanje. V nasprotnem primeru bo slovensko igralništvo zašlo v velike težave, ogroženih bo več sto milijonov prihodkov državnega in lokalnih proračunov ter več tisoč delovnih mest v turizmu, ki je v razvojnih strategijah Slovenije sicer opredeljen kot ena izmed ključnih gospodarskih panog, še navajajo v Hitu.