Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odstop od arbitraže

Deli na:

Skupina skeptikov, ki so kritični do arbitražnega sporazuma s Hrvaško, s Francetom Bučarjem na čelu želi še pred božičem najti eleganten način, kako bi Slovenija lahko odstopila od že podpisanega arbitražnega sporazuma, je v ponedeljek poročal POP TV.

Skupina skeptikov, ki so kritični do arbitražnega sporazuma s Hrvaško, s Francetom Bučarjem na čelu želi še pred božičem najti eleganten način, kako bi Slovenija lahko odstopila od že podpisanega arbitražnega sporazuma, je v ponedeljek poročal POP TV.

V skupini naj bi bili po poročanju POP TV poleg Bučarja še direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik, nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj, pravniki Danijel Starman, Miro Cerar in Marko Pavliha ter predsednik SLS Radovan Žerjav.

Kot je povedal Starman, je cilj sestankov skupine doseči enotno stališče do arbitražnega sporazuma, Pavliha pa je dejal, da gre za zaščito najbolj vitalnih slovenskih interesov, podobno kot ob osamosvojitvi leta 1991, zato je enotnost slovenske politike nujna.

Po mnenju Franceta Bučarja je najbolj sprejemljiva rešitev to, da bi se vprašanje arbitraže razširilo na vprašanje celotnega sporazuma o nasledstvu o nekdanji Jugoslaviji. "Možnosti res ni več veliko, najbolj sprejemljiva pa je, da vprašanje arbitraže razširimo na vprašanje celotnega vprašanja sporazuma o nasledstvu o Jugoslaviji," je dejal Bučar.

Zamisel je v preteklosti že večkrat omenil predsednik SNS Zmago Jelinčič in bi pomenila odprtje vprašanja vseh meja znotraj nekdanje Jugoslavije, za takšno konferenco in razmejitev pa bi morale biti vse nekdanje jugoslovanske republike.

Bučarjeva skupina naj bi se sestajala do božiča, ko želijo vladi predstaviti svoj predlog, kako zaobiti arbitražni sporazum.

POP TV je v ponedeljek še poročal, da sta se po daljšem času na štiri oči spet sestala premier Borut Pahor in vodja opozicije Janez Janša ter govorila o arbitražnem sporazumu, vendar sta očitno ostala vsak pri svojem stališču.

Pahor, ki je srečanje potrdil, je namreč dejal: "Prišel sem do ugotovitve, da je začrtana pot še najboljša, se pravi, naj najprej odloči ustavno sodišče in nato ljudje na posvetovalnem predhodnem referendumu."

Janša pa je že pred tem v ponedeljek na novinarski konferenci dejal, da ni možno, da bi SDS podprla arbitražni sporazum.