andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odstop kot protest

Deli na:

Člana nadzornega sveta RTV Slovenija Nikola Damjanić in Tomaž Glažar sta na novinarski konferenci pojasnila razloge za odstop s funkcij članov nadzornega sveta. Kot je povedal Damjanić, odstopata zaradi po njunem nepravilne porabe razvojnih sredstev RTVS. Po Glažarjevih besedah odstop pomeni poziv Guzeju, naj zamenja direktorja televizije Možino.

Člana nadzornega sveta RTV Slovenija Nikola Damjanić in Tomaž Glažar sta na novinarski konferenci pojasnila razloge za odstop s funkcij članov nadzornega sveta. Kot je povedal Damjanić, odstopata zaradi po njunem nepravilne porabe razvojnih sredstev RTVS. Po Glažarjevih besedah odstop pomeni poziv Guzeju, naj zamenja direktorja televizije Možino.

Po besedah Damjanića je temeljni problem v razvojnih sredstvih, vezanih v Banki Slovenije oziroma delnicah Eutelsat Comunication za financiranje. Ta sredstva po njegovem predstavljajo družinsko srebrnino, ki bi morala biti porabljena za razvoj, porabljena pa so bila tudi za program. Pri tem je kot problematičnega izpostavil zlasti nakup licence za oddajo Piramida ter financiranje nadaljevanke Strasti in nove nadaljevanke Danes gor, jutri dol.

Sodu dno je sicer po njegovem izbila odločitev vodstva, da bo Strasti nadomestila z nadaljevanko Danes gor, jutri dol in jo financirala iz omenjenih razvojnih sredstev. To je nadzorni svet zavrnil in razvojna sredstva vrnil nazaj v sklad za razvoj, vendar je programski svet nadaljevanko potrdil, zato mu ni preostalo drugega, kot da to potrdi in za nadaljevanko odobri 825.000 evrov iz razvojnih sredstev.

Po besedah Glažarja se za odstop nista odločila "v efektu, ampak se zadeve nabirajo že nekaj časa". Po njegovem je nadzorni svet v tem mandatu veliko energije vložil v to, da bi se razvojna sredstva iz delnic porabljala za razvoj, "kljub temu pa je vodstvo televizije vseskozi želelo porabljati za program, ki pa ni razvojna komponenta".

Tudi on se je za odstop med drugim odločil zaradi financiranja nove nadaljevanke ter zaradi neizpolnjevanja vodstva zakonskih normativov v zvezi z neodvisnimi avdiovizuelnimi deli slovenskih producentov. "Pri slednjem se je položaj od leta 2006 izboljšal, vendar ne na račun načrtnega delovanja televizije," je dejal.

Njegov odstop, kot je dejal, pomeni poziv generalnemu direktorju RTVS Antonu Guzeju, naj zamenja direktorja televizije Jožeta Možino, ne pa tudi direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta. Ta po njegovem radio vodi dobro. Tudi za Guzeja meni, da svojo funkcijo opravlja "zadosti dobro" in da mu je zavod uspelo potegniti iz rdečih številk.

Na vprašanje, ali njun odstop pomeni pritisk politike na vodstvo RTVS, je Damjanić odgovoril, da v tej zadevi nastopata predvsem kot nadzornika in da ju zato zanima predvsem poslovanje javnega zavoda. Glažar pa je ocenil, da bo politika imela "vedno prste vmes" pri kadrovanju na RTVS, vendar pa bi po njegovem morala paziti predvsem na to, da bi postavljala sposobne ljudi na prava mesta.

Damjanić meni, da s tem, ko je v svojih kolumnah v nekaterih medijih zaradi poročanja o aferi Ultra javno kritiziral vodstvo TV Slovenija, ni bil v konfliktu interesov. Kot je dejal, mu namreč določila o delu člana nadzornega odbora ne prepovedujejo javno razmišljati o stvareh, ki jih zaznava v družbi, kot nadzornik pa sicer opravlja izključno nalogo, ki mu jo nalaga nadzorništvo. S predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem pa sta sicer, kot je dejal, prijatelja in znanca.

V konfliktu interesov po njegovem tudi ni bil takrat, ko je javnomnenjska agencija Ninamedia, katere direktor je, kot podizvajalec sodelovala z RTVS.

Glažar pa je na vprašanje, ali je res, da ga je vlada imenovala za člana nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe, in ali je njegov odstop morebiti povezan tudi s tem, odgovoril, da informacija o njegovem imenovanju drži, da pa odstop s tem ni povezan. Po njegovem se namreč "ta zgodba še niti ni začela".

Odstop je za Glažarja poziv k zamenjavi direktorja televizije. Guzeju sicer priznava, da je zavod uspelo potegniti iz rdečih številk. Povedal je še, da je nadzorni svet obravnaval tudi poslovanje Ninamedie z RTVS in pri tem ugotovil, da "nobena od aktivnosti ni v neskladju z zakonom o RTVS in da Damjanić svojo funkcijo lahko normalno opravlja".

Kot je znano, nadzorni svet RTVS sestavlja pet predstavnikov državnega zbora, štirje predstavniki vlade in dva predstavnika zaposlenih. Tako Damjanić kot Glažar sta bila v nadzorni svet imenovana s strani državnega zbora, pri čemer je Damjanića predlagala LDS, Glažarja pa SNS.