ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odstiranje skrivnostnih počitnic Katarine Kresal

Deli na:

Ministrstvo za notranje zadeve Katarine Kresal mora v petih dneh novinarki Reporterja Biserki Karneža Cerjak razkriti vsebino potnega naloga za službeno potovanje policista, ki je notranjo ministrico spremljal na skrivnostnih počitnicah v tujini takoj po izbruhu afere Baričevič. Po odločbi informacijske pooblaščenke mora Kresalova razkriti tudi ime države, kamor je zasebno potovala.  

Ministrstvo za notranje zadeve Katarine Kresal mora v petih dneh novinarki Reporterja Biserki Karneža Cerjak razkriti vsebino potnega naloga za službeno potovanje policista, ki je notranjo ministrico spremljal na skrivnostnih počitnicah v tujini takoj po izbruhu afere Baričevič. Po odločbi informacijske pooblaščenke mora Kresalova razkriti tudi ime države, kamor je zasebno potovala.

 

Zaradi zavrnilnih ali le delnih in pomanjkljivih odgovorov ministrstva za notranje zadeve, ki nam je vse od 18. februarja letos vztrajno zavračal odgovore na naša vprašanja v zvezi z odhodom ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal v tujino, kamor je odpotovala v času največje afere v državi, smrti Saša Baričeviča, smo na urad informacijskega pooblaščenca naslovili pritožbo. Ta je na podlagi zakona o medijih, zakona o dostopu do informacij javnega značaja, zakona o informacijskem pooblaščencu in zakona o splošnem upravnem postopku o pritožbi našega tednika sprejel odločbo, zoper katero ni dovoljena pritožba, temveč se lahko sproži upravni spor s tožbo. Na podlagi izdane odločbe je ministrstvo za notranje zadeve dolžno našemu tedniku v petih dneh sporočiti podatke iz potnega naloga za službeno potovanje v tujino, in sicer datum odhoda, državo, v katero je odpotovala ministrica, začetek in konec potovanja ter kraj potovanja. Obenem mora ministrstvo navesti tudi datum in kraj izdaje potnega naloga ter iz obračuna stroškov za službeno potovanje v tujino po nalogu z navedeno številko sporočiti podatek o skupnih stroških.


Zaradi razjasnitve dejanskega stanja in pridobitve dokumentov je Kristina Kotnik Šumah, namestnica informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, pri ministrstvu za notranje zadeve 23. aprila 2010 opravila ogled »in camera«. To pomeni, da je bilo brez prisotnosti strank in javnosti izpeljano odločanje »de novo«. Kot je zapisano v odločbi, je ministrstvo za notranje zahteve pooblaščenki, ki je kot pritožbeni organ sama ocenila in presodila dejstva, pojasnilo, da nima dokumenta, iz katerega bi izhajalo, kdaj je ministrica prijavila dopust, ker po vedenju ministrstva ministrica prijavi dopust predsedniku vlade oz. generalnemu sekretarju. Pooblaščenka je tudi ugotovila, da ministrstvo razpolaga s potnim nalogom št. PN171451-10-00644, iz katerega izhajajo podatki o tem, kdaj je javni uslužbenec policist, ki je opravljal naloge varovanja, odpotoval v tujino, kam, kdaj je bil potni nalog izdan ter kakšni stroški so v zvezi s konkretno službeno potjo nastali. To pomeni, da ministrstvo razpolaga z dokumentom, ki vsebuje odgovore na vprašanja, ki so mu bili zastavljeni. Zahtevani dokument vsebuje informacije javnega značaja, zato ima do njih v skladu z določili zakona do informacij javnega značaja (ZDIJZ) dostop vsakdo , edini razlog zavrnitve pa je kakšna izmed izjem, ki jih določa ZDIJZ. Omenjeni dokument ni označen kot tajni podatek, zato ne gre za izjemo, poleg tega domnevna škoda, ki bi bila storjena ministrstvu za notranje zadeve, če bi se ta podatek razkril, ni večja od pravice javnosti, da se seznani z zahtevano informacijo. Hkrati je pooblaščenka v konkretnem primeru ugotovila, da tudi podatek o tem, v katero državo je zasebno potovala ministrica, ni podatek v zvezi z opravljanjem javne funkcije, zato ga je treba razkriti. Gre namreč za podatek, ki je povezan s porabo javnih sredstev.