Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

'Odprti in mehki' Gantar ostaja predsednik DZ

Deli na:

Predsednik DZ Pavel Gantar po glasovanju o njegovi zaupnici ostaja na svojem položaju. Za njegovo razrešitev je namreč na tajnem glasovanju glasovalo 28 poslancev, 47 pa jih je bilo proti.

Predsednik DZ Pavel Gantar po glasovanju o njegovi zaupnici ostaja na svojem položaju. Za njegovo razrešitev je namreč na tajnem glasovanju glasovalo 28 poslancev, 47 pa jih je bilo proti.

Gantar je v sklepnem nagovoru poslancem izpostavil, da je na glasovanju o njegovi izvolitvi na začetku mandata res dobil tudi glasove opozicijskih poslancev, saj da so očitno verjeli, da je "odprt in mehak človek" in primeren za to, da se bo njegov položaj funkcionaliziral za njihove potrebe. Teh pritiskov je bilo po njegovih besedah veliko.

Razprava o Gantarjevi razrešitvi, ki so jo predlagali v poslanskih skupinah SDS in SNS, je večinoma potekala v znamenju očitkov opozicije, da je Gantar zlorabil ustavno pravico za sklic izredne seje, na drugi strani pa očitkov koalicije, da je bil cilj razprave zgolj predvolilna kampanja pred lokalnimi volitvami v Ljubljani.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je uvodoma v imenu predlagateljev nezaupnice kot razlog za predlog razrešitve navedel nespoštovanje ustave in poslovnika, saj Gantar ni sklical izredne seje, na kateri bi obravnavali finančne in likvidnostne težave projekta športnega parka Stožice, v ozadju katerega stoji ljubljanski župan Zoran Janković.

Ustava namreč določa, da mora predsednik DZ izredno sejo sklicati, če to zahteva četrtina poslancev, je opozoril Tanko. Kot pravi, Gantar pri svojem delu ne spoštuje poslovnika in ustave, kar naj bi po njegovih besedah v zadnjem času ugotavljali tudi v koaliciji.

Predsednik DZ Gantar je očitke poslancev SDS in SNS zavrnil. Z zavrnitvijo zahteve za izredno sejo o Stožicah je po njegovih trditvah branil ustavo, saj DZ ne more vplivati na avtonomijo gospodarskih družb. Zahteva za razrešitev je del širšega političnega konteksta, meni.

"Zahteva za mojo razrešitev, ki sem jo prej ali slej pričakoval, je del širšega političnega konteksta, boja, v katerem Boga ni in je vse dovoljeno. Konteksta, v katerem se tisti, ki imajo neke politične cilje, zatekajo k vsem sredstvom in načinom, kako jih uveljavljati in svoje cilje dosegati," je v odgovoru na očitke dejal Gantar.

V poslanski razpravi so sicer predlagatelji zahteve za razrešitev, poslanci SDS in SNS, vztrajali, da je Gantar z zavrnitvijo njihove zahteve za sejo o financiranju projekta v Stožicah kršil ustavo, da bi zaščitil ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

V koalicijskih poslanskih skupin in tudi opozicijski SLS pa so se Gantarju stopili bran in poudarjali, da je ravnal korektno. Koalicija pa je predlagateljem očitala, da zlorabljajo parlament za potrebe volilne kampanje v Ljubljani.

Gantar je v sklepnem nagovoru poslancem sicer še izpostavil, da je mesto predsednika državnega zbora podobno delu nogometnega ali hokejskega sodnika: "Kadar koli zapiska na eni strani, se ta stran pritožuje." Kot je poudaril, se je s tem treba naučiti živeti in enako upoštevati ukrepe za vse. Takšno delo namerava opravljati še naprej.

Tanko pa je prepričan, da Gantar ni pojasnil, na podlagi katerih določb se je arbitrarno odločil, da ne bo sklical seje. Tako so vsa vprašanja, zakaj je zavrnil sejo o financiranju Stožic, ostala neodgovorjena, je prepričan.