stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odprta vprašanja

Deli na:

Premier Borut Pahor je po današnjem obisku na Kosovu za STA ocenil, da priprave na konferenco o Zahodnem Balkanu potekajo uspešno, da pa vsi problemi s pripravo omenjenega dogodka še niso rešeni. Današnji obisk je v tej luči označil kot uspešnega in dodal, da je Slovenija pri reševanju omenjenih problemov "na dobri poti".

Premier Borut Pahor je po današnjem obisku na Kosovu za STA ocenil, da priprave na konferenco o Zahodnem Balkanu potekajo uspešno, da pa vsi problemi s pripravo omenjenega dogodka še niso rešeni. Današnji obisk je v tej luči označil kot uspešnega in dodal, da je Slovenija pri reševanju omenjenih problemov "na dobri poti".

Kot je po današnjih pogovorih s kosovskim premierom Hashimom Thacijem v Prištini za STA poudaril Pahor, v pripravah na mednarodno konferenco o Zahodnem Balkanu, ki bo 20. marca potekala na Brdu pri Kranju, ostajajo nekatera nerešena vprašanja. Ob tem je pojasnil, da gre predvsem za vprašanja v zvezi s simboli, nazivi udeležencev konference, deklaracijo, napisi pred udeleženci ipd.

"Ne gre pričakovati, da bi probleme rešili brez napora, saj gre za vrhunski sestanek šefov vlad in držav, ki so bile v sporu, v vojni, ki imajo nerešena mejna vprašanja, ki se medsebojno ne priznavajo," je dejal Pahor. Ob tem je dodal, da je Slovenija kljub vsemu na dobri poti, da nastale probleme v slabih dveh tednih, kolikor še ostaja do konference, vendarle reši.

Pahor je ob tem povedal, da je od kosovskega kolega Thacija danes dobil zagotovilo, da se bo pri reševanju nastalih problemov trudil po najboljših močeh. Podobno obljubo je slovenski premier na petkovem srečanju na Ptuju dobil tudi od srbskega predsednika Borisa Tadića.

"Zaupanje med voditelji se mi zdi bistveno. Tak sestanek na Brdu je lahko pomemben premik v sodelovanju in zaupanju. Zdi se mi, da je zaenkrat stvar dobro opravljena, a še ne dokončno rešena. Treba bo delati še ta dva tedna," je pred odhodom s Kosova dejal Pahor. Ob tem je poudaril, da bi vsestransko zadovoljiva rešitev odprtih vprašanj, ki v zvezi z organizacijo konference še niso rešena, tako za Slovenijo kot za sopokroviteljico dogodka Hrvaško pomenila izjemen uspeh.

"Tukaj je še cela vrsta stvari, ki so delikatne, ampak zaenkrat lahko vsa ta prizadevanja, ki so bila dosežena v relativno kratkem času, ocenim kot uspešna. Stvar kljub vsemu še ni končana, še bo treba delati na tem," je dejal Pahor. Današnji sestanek je označil kot uspešnega, saj "je pokazal dobro voljo kosovskih oblasti, da razumejo tudi probleme Srbije". "To se mi zdi izjemnega pomena. Mi smo prijatelji z obema državama in si želimo, da bi našli pravo pot," je dejal Pahor.

Mednarodne konference na Brdu pri Kranju naj bi se prihodnjo soboto udeležili voditelji vseh držav Zahodnega Balkana, med njimi tudi Thaci. V zvezi s konferenco pa prihaja do zapletov, saj Srbija, ki neodvisnosti Kosova ne priznava, meni, da mora biti Kosovo na regionalnih srečanjih in vrhih zastopano v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1244, torej kot Kosovo-Unmik, ne pa kot Kosovo. V nasprotnem primeru Srbija ne želi sodelovati na konferenci.

Kosovska stran medtem zatrjuje, da se bo konference v Sloveniji udeležila le, če bodo njeni voditelji nanjo povabljeni kot predstavniki neodvisne in suverene države Kosovo. Tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu in Thaci sta v soboto sporočila, da bosta na konferenco o Zahodnem Balkanu prišla kot "predstavnika države Kosovo".

O vprašanjih, povezanih s konferenco, se je Pahor v petek na Ptuju pogovarjal s Tadićem in hrvaško kolegico Jadranko Kosor. Kot je po pogovorih povedal Pahor, so na ptujskem gradu uspeli sicer "ne v celoti, ampak bolj ali manj" - "rešiti vsa vprašanja, ki so bodisi statusno ali vsebinsko povezana s konferenco".

Katera so ta vprašanja, Pahor ni pojasnil, je pa Tadić ponovil stališče Srbije glede sodelovanja Kosova na konferenci. Dodal je, da si v Beogradu želijo, "da bi se vse dileme glede tega vprašanja rešile", da bi se začel regionalni dialog in da so pripravljeni sodelovati na konferenci.

Časnik Delo je v soboto poročal, da naj na srečanju, ki ga bo gostila Slovenija in naj bi ga odprl predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ne bi bilo nobenih državnih simbolov, udeleženci pa naj bi bili za konferenčno mizo predstavljeni zgolj z imeni in brez navedb funkcij. Kasneje so v Tadićevem uradu zanikali, da bi bil tak dogovor dejansko sprejet.