Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odprite Rebrnice!

Deli na:

Podjetniki in obrtniki, ki se na Vipavskem in Goriškem ukvarjajo s prevozništvom, od vlade, prometnega ministra in Darsa zahtevajo hitro ukrepanje. Zaradi zapor ceste ob burji nastaja vedno večja gospodarska škoda, ki letno dosega že nekaj milijonov evrov. Obenem želijo, da se določi nove kriterije, pri katerih bi ob burji prišlo do zapor ceste.

Podjetniki in obrtniki, ki se na Vipavskem in Goriškem ukvarjajo s prevozništvom, od vlade, prometnega ministra in Darsa zahtevajo hitro ukrepanje. Zaradi zapor ceste ob burji nastaja vedno večja gospodarska škoda, ki letno dosega že nekaj milijonov evrov. Obenem želijo, da se določi nove kriterije, pri katerih bi ob burji prišlo do zapor ceste.

Hitra cesta preko Rebernic je prevečkrat zaprta, ob takih vremenskih razmerah, kot so današnje, pa tudi nevzdrževana. Namesto da bi s službenimi vozili skrbeli za vzdrževanje, zapirajo cesto in s tem voznikom preprečujejo nadaljevanje poti, so opozorili prevozniki na današnji novinarski konferenci.

Predlagajo spremembo kriterijev, pri katerih hitrostih burje naj bi veljale omejitve prometa. Namesto sedanjih 80 kilometrov na uro bi zapora prvega reda za kamp prikolice in hladilnike ter vozila s cerado do osmih ton skupne mase začela veljati šele pri hitrosti 100 kilometrov na uro, zapora za vsa vozila pa šele pri sunkih nad 160 kilometrov na uro.

Člani Območne obrtne zbornice Ajdovščina-Vipava in GZS Območne zbornice za severno Primorsko zahtevajo, da prometno ministrstvo poišče odgovorne osebe investitorja, nadzora in projektiranja hitre ceste in proti njim ustrezno ukrepa. Prav tako naj Dars odpusti tiste delavce, ki sprejemajo odločitve o zaporah ob burji, saj so "nestrokovni in ne poznajo razmer v Vipavski dolini". Največ pa pričakujejo od sestanka z ministrom Patrickom Vlačičem in direktorico Darsa Matejo Duhovnik, kar naj bi se zgodilo v tednu dni.

"Če odgovorni ne bodo ustrezno ukrepali in ne bodo začeli postavljati protivetrne zaščite, bomo razmišljali tudi o zaporah cest. To ne bo politična akcija, razen če nam jo bodo vsilili v tem predvolilnem času," je zagotovil ajdovski župan Marjan Poljšak.

Lastnik in direktor prevoznega podjetja Gatis Ivan Lemut je napovedal tudi tožbe zoper državo zaradi velike gospodarske škode, ki nastaja. "Tu nismo le prevozniki, zaradi burje trpijo tudi druge gospodarske panoge, kot sta turizem in trgovina," je dejal Lemut.

V letu 2005 so samo prevozniki z območja Ajdovščine in Vipave zaradi zapor ceste ob visokih hitrosti burje izgubili kar 1,3 milijona evrov. "Že tedaj smo začeli opozarjati državo na ta problem, ki ga v tem času še ni uspela rešiti," še dodaja Lemut.

Predsednik Območne obrtne zbornice Ajdovščina-Vipava Peter Skapin pa je opozoril še na eno težavo. Vozniki tovornjakov, ki ne poznajo razmer, velikokrat ostajajo ujeti v zaporah brez možnosti, da bi lahko parkirali in zapustili vozila.

"Nimajo urejenih parkirišč s toaletnimi prostori, ne morejo si preskrbeti hrane in pijače, nimajo se kje umiti," je izpostavil Skapin in dodal, da so bili že primeri, ko so vozniki morali čakati na izboljšanje vremenskih razmer tudi po 36 ur.