Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odpoved privilegijem

Deli na:

NSi poziva predstavnike "zmagovalcev, katere pooseblja Janez Stanovnik, da naj se v času krize odpovejo privilegijem, ki so jih na račun zmage prejemali več kot 60 let in jih še prejemajo", je na današnji novinarski konferenci povedal podpredsednik NSi Anton Kokalj.

NSi poziva predstavnike "zmagovalcev, katere pooseblja Janez Stanovnik, da naj se v času krize odpovejo privilegijem, ki so jih na račun zmage prejemali več kot 60 let in jih še prejemajo", je na današnji novinarski konferenci povedal podpredsednik NSi Anton Kokalj.

Omenjena sredstva naj se po njegovih besedah namenijo za to, "da se maksimalno pospeši ugotavljanje dejstev, se pravi vsa grobišča in kdo je v njih, in da se uredi človeško ta sramota, ki se je zgodila v Sloveniji".

Kot je dejal Kokalj, pričakujejo, da izjava Stanovnika ni zgolj slepilni manever, ampak prvi korak do tega, da se strokovno in v skladu z zakonodajo in etičnimi načeli pove, kje so grobišča in kdo je v njih.

Na vprašanje, katere sredstva ima v mislih, je omenil "posebne pokojnine in tudi druge privilegije". Poudaril je tudi: "Četudi kdo od teh, ki prejemajo ta sredstva, osebno sam ni sodeloval pri tem, mislim, da bi bilo v korist solidarnostne sprave dobro, da bi solidarnostno prevzel objektivno odgovornost za početje svojih tovarišev."

Izjave, da do sedaj niso odkrito spregovorili o zločinih zato, da ne bi odpirali rane, po njegovem mnenju lahko povzročajo "samo zelo slabe občutke". Dejal je tudi, da se rana ne zaceli, "če se je ne očisti in če se je ne obravnava strokovno", zato je po njegovem mnenju korektno in pošteno, da pride vsa resnica na dan. V ta namen v stranki ponovno pozivajo, naj vsi tisti, ki so do sedaj molčali, spregovorijo.

Kot trdi podpredsednik stranke, Študijski center za narodno spravo ne rehabilitira kolaboracije, kot je dejal Stanovnik, pač pa "poskuša dejansko objektivno, strokovno ugotoviti, kaj se je dogajalo in kaj so posledice tega, kar se je dogajalo". To je po mnenju Kokalja nujno, "če želimo v narodu zadihati s polnimi pljuči".

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) Janez Stanovnik je namreč danes na seji glavnega odbora ZZB NOB povedal, da je za povojne poboje vedel, "vendar ne čutim nobene krivde, da o tem nisem govoril". Kot je dejal, se je zavedal, da bi odpiranje tega vprašanja pomenilo odpiranje ran. Povedal je tudi, da cilj NOB ni bila zgolj osvoboditev, ampak tudi socialna revolucija, izgradnja novega družbenega reda.