pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odbor 2015 o kršitvah obvestil mednarodno javnost

Deli na:
Odbor 2015 o kršitvah obvestil mednarodno javnost

Foto: Boris Cipot

Na novinarski konferenci so člani Odbora 2015 za človekove pravice, predsednik Željko Vogrin (na fotografiji) in Bojan Šrot Dušan Ludvik Kolman medije seznanili, da so o kršitvah človekovih pravic, ki smo jim priča v Sloveniji, obvestili tudi mednarodno strokovno in politično javnost.

V dopisu, ki so ga med drugim naslovili tudi na evropsko komisarko za pravosodje, evropsko varuhinjo za človekove pravice, so podrobno pojasnili vse okoliščine enajstih hudih kršitev človekovih pravic, ki se  dogajajo v Mariboru, vse v povezavi z nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem.

Temeljne človekove pravice so mu kršili tako v policiji, na tožilstvu in sodiščih, je dejal predsednik Odbora 2015 Željko Vogrin, Bojan Šrot pa spomnil na to, da so zoper Kanglerja vložili kar 18 kazenskih ovadb, devet jih je bilo sicer umaknjenih, ker so dokazi govorili v prid Franca Kanglerja.

Dušan Ludvik Kolman, najstarejši še aktiven mariborski odvetnik, pa je spomnil, da je bil projekt radarji, ki je »sprožil« granitno vstajo, dobro zasnovan in izveden, kar potrjujejo tudi pravna stroka, ves strošek pa je sedaj po razveljavitvi pogodbe padel na pleča davkoplačevalcev, ne pa na množico prekrškarjev, ki so jih prve dni delovanja ujeli radarji.

Na tiskovni konferenci so novinarje seznanili s sodbo evropskega sodišča (Strasbourg, št. 11138/10, z dne 23.02.2016), v kateri piše, da morajo državni organi ukrepati tudi zoper postopke, ki še tečejo na sodišču, v kolikor so v njih zaznane kršitve človekovih pravic.

O njih pa je Odbor 2015 v zadnjih mesecih obvestil tako predsednika VS Branka Maslešo, kot tudi podpredsednico Nino Betetto, a so jim odgovoriloi, da se ne morejo vmešati, dokler trajajo postopki na sodišču. Vsebino sodbe sodišča v Štrasburi bo Odbor javnosti predstavil  v naslednjih dneh.