nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Od kod prihaja »arhitekt uničenja« Mirko Krašovec

Deli na:
Od kod prihaja »arhitekt uničenja« Mirko Krašovec

Foto: Bobo

Mirko Krašovec velja za arhitekta polomije mariborske nadškofije, prihaja pa iz znane katoliške družine. Njegovi bratje so aktivni v Cerkvi in v gospodarstvu.

Krašovci (po podatkih statističnega urada je to 213. najbolj pogost priimek v Sloveniji) so doma s skromne kmetije v Sodni vasi v bližini Podčetrtka. V hiši, ki se ji je po domače reklo »pri Marinšeku«, se je rodilo šest sinov in dve hčeri. Mednarodno najslavnejši je gotovo akademik Jože Krašovec, ki je štirikrat doktoriral, pri delu uporablja enajst tujih jezikov (govori jih še devet) in je eden največjih svetovnih poznavalcev stare hebrejščine. Drugi brat Janez je bil dekan v Rogaški Slatini, avgusta 2010 pa premeščen za duhovnega pomočnika v župnijo Šentjanž na Vinsko goro. Alojz Krašovec, ki bo septembra dopolnil 60 let in je bil nekoč misijonar v Ekvadorju, je bil eden izmed petih duhovnikov, ki so prevzeli lastništvo podjetja Betnava, Edvard pa je računalniški strokovnjak in živi v Franciji.

Peti brat Erih je skupaj s Petrom in Manco Krašovec v Rogaški Slatini lastnik velike trgovske mreže Keros in njen direktor. Družba je v postopku prisilne poravnave. Mirko Krašovec pa je bil nekdaj ekonom mariborske nadškofije in do pred leti eden najbolj vplivnih gospodarstvenikov v Sloveniji, saj je upravljal milijardno premoženje.

Družina Krašovec je bila že od prej zelo znana in cenjena v katoliških krogih (Sloveniji je dala štiri duhovnike), slovenski javnosti pa je postala znana ob smrti matere Marije Krašovec leta 2001, ko so njeni otroci želeli v Delu objaviti osmrtnico s križem. Tedanje uredništvo (odgovorni urednik je bil Mitja Meršol, nekdanji sodelavec komunistične Službe državne varnosti) je objavilo osmrtnico brez križa. Erih Krašovec je takrat dejal, da tako ravnanje pomeni grobo kratenje osnovnih človekovih pravic, Lučka Fabjan iz Dela - Stik pa je zavrnitev križa utemeljila: »Kot nacionalni medij si ne moremo privoščiti, da bi s križi ali zvezdami razburjali ene ali druge bralce. Dopuščamo pa objavo pesmic in fotografij.«