nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mobing v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec? Na direktorjevo desno roko letijo očitki

Deli na:
Mobing v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec? Na direktorjevo desno roko letijo očitki

Socialno zdravstveni zavod Hrastovec. - Foto: STA

V zavodu skrbijo in podpirajo odrasle osebe s težavami v duševnem zdravju in duševnem razvoju. Poznavalci pravijo, da je problematično predvsem ravnanje Leile Al Shammary, »desne roke« od direktorja Aleksandra Gungla. Na Inšpektoratu za delo bodo primer obravnavali, več nam v interesu postopka niso pojasnili.

Nedavno smo na uredništvo Reporterja prejeli anonimno pismo o domnevnih nepravilnostih v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec (pri Lenartu), ki ga vodi direktor Aleksander Gungl. V zavodu skrbijo in podpirajo odrasle osebe s težavami v duševnem zdravju in duševnem razvoju. Z več kot 600 oskrbovanci in 450 zaposlenimi je Hrastovec daleč največji tovrstni zavod v Sloveniji.

Po anonimki smo se povezali tudi z viri iz zavoda, ki pravijo, da je spornih precej zadev, najbolj pa so izpostavili ravnanje in položaj zaposlene Leile Al Shammary, ki so jo opisali kot desno roko od direktorja Gungla, če ne celo neformalno »šefico«. Dejali so, da delovnega mesta Shammaryjeve sploh ni v organigramu in da nima strokovnega izpita iz socialnega varstva, pa kljub temu vodi animatorje.

Glede tega so nam z zavoda odgovorili, da je njeno delovno mesto sistematizirano v aktu o sistematizaciji delovnih mest in sicer kot Vodja IV. – Vodja projektov. Dodali so, da so animatorji strokovni sodelavci (potrebna je V. stopnja izobrazbe) in za opravljanje svojega dela ne potrebujejo strokovnega izpita. Al Shammary ima VII. stopnjo izobrazbe, za vodenje strokovnih sodelavcev pa da strokovni izpit tudi ni potreben.


Naši viri so nas še opozorili, da naj bi denar, ki ga zavod plačuje sindikatu socialno varstvenega zavoda Hrastovec (sindikat vodi ga. Shammary), večinoma bil na koncu izplačan njej osebno. Zanimalo nas je, koliko tega denarja je na letni ravni in koliko od tega prejme osebno ga. Shammary ter za katere aktivnosti?

Pravijo, da pogoje za delovanje sindikata določa kolektivna pogodba za dejavnost zdravstva in socialnega varstva. V skladu z njo ter v skladu s pogodbo med SVZ Hrastovec in Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije (podpisano v času prejšnjega vodstva),»ima predsednica sindikata za vsakega člana sindikata letno na voljo dve plačani uri, ki jih lahko, ali izkoristi, ali pa jih dobi plačane«. Za kolikšen znesek na letni ravni gre, niso razkrili.

Zanimalo nas je še, kako komentirajo navedbo, da gospa šikanira zaposlene. Je bila zoper njo podana kakšna prijava z očitkom mobinga? Sama je razložila, da jo je delavka prijavila na Komisijo za preprečevanje nadlegovanja in trpinčenja v zavodu Hrastovec. Petčlanska komisija »se je na podlagi dokazov, ki sta jih obe predložili, odločila, da mobinga ni bilo.«

Kaj so glede očitkov o mobingu ugotovili na Inšpektoratu za delo, kjer so seznanjeni z anonimko? Primer bodo obravnavali v skladu s pristojnostmi in prioritetami. Več zaradi interesa postopka ne morejo povedati. Prejeto prijavo so v delu, ki ne sodi v njihovo pristojnost, odstopili pristojnemu organu. Zapisali so še, da je v zadnjih treh letih nadzore v tem zavodu opravila Socialna inšpekcija, ki je zaradi ugotovljenih nepravilnosti ukrepala z opozorilom. Pravnomočne odločbe o prekrških pa se iz evidenc izbrišejo po treh letih od dneva pravnomočnosti.