900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Očitki o manipulaciji Amnesty International z romsko družino iz Dobruške vasi

Deli na:
Očitki o manipulaciji Amnesty International z romsko družino iz Dobruške vasi

Romi bi lahko sami pripomogli k urejanju dostopa do pitne vode s svojimi socialnimi transferji, so poudarili na ESČP. Na sliki romsko naselje pri Dobruški vasi. - Foto: Lidija Markelj, arhiv Dolenjskega lista

Predsednik Regijske civilne iniciative Silvo Mesojedec, ki opozarja na težave prebivalcev okoli romskih naselij na Dolenjskem, nas je opozoril na sum manipulacije v zvezi s pritožbo Romov na Evropsko sodišče za človekove pravice glede dostopa do pitne vode. Na Amnesty International obtožbe zavračajo.

Nedavno so v oddaji Tednik na TV Slovenija, ki ga ureja novinarka Jelena Aščić, objavili prispevek z naslovom »Pravica do pitne vode« o dostopu dolenjskih Romov do pitne vode. Povod je bila sodba Evropskega sodišča za človekove pravice glede pritožbe dveh romskih družin, da jima Slovenija ne omogoča dostopa do pitne vode v romskih naseljih, s čimer naj bi Romom naša država kršila človekove pravice.

Sodniki ESČP pa so ugotovili, da jim država ne krši človekovih pravic. Po besedah sodnikov so bili ukrepi za zagotovitev pitne vode v dveh romskih naseljih, kjer živita družini (eno je pri Dobruški vasi v občini Škocjan in drugo Goriča pri Ribnici), za zagotovitev pitne vode zadostni. Romi bi lahko sami pripomogli k urejanju dostopa do pitne vode s svojimi socialnimi transferji, so poudarili na ESČP. Niso jim bile kršene ne pravica do spoštovanja zasebnega življenja, niti ni bilo diskriminacije, ne nečloveškega oziroma poniževalnega ravnanja.

Amnesty International Slovenije in romska skupnost sta bili nad sodbo zelo razočarani, napovedali sta pritožbo na veliki senat ESČP. Razočarana je bila tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki je zastopa ti dve romski družini. Pravi, da so bili sodišču v postopku, ki je trajal kar šest let, predloženi številni dokazi o »kontinuiranih kršitvah«. Eden od pritožnikov, Branko Hudorovič iz romskega naselja Goriča vas pri Ribnici, opozarja, da ne morejo zagotoviti higiene za 25 šoloobveznih otrok iz naselja. Pritožnika iz naselja pri Dobruški vasi pa sta bila zakonca Ljubo Novak in Dunja Kočevar.

Oglasil se nam je predsednik Regijske civilne iniciative Silvo Mesojedec, ki že 15 let poziva k reševanju romske problematike na Dolenjskem. Mesojedec opozarja, da Amnesty International Slovenije (AIS) dejansko dopušča, da romski otroci še v letu 2020 odraščajo v neprimernih življenjskih razmerah. S svojim delovanjem in postopki daje Romom potuho in destimulira prizadevanje, da se jih pripravi do pošiljanja otrok v šolo in do zaposlitve.

Če bi novinarka o tem vprašala župana občine Škocjan Jožeta Kaplerja, bi ji namreč ta povedal, da je bil v nelegalnem romskem naselju pri Dobruški vasi narejen skupni vodovodni jašek z možnostjo priključitve za 15 družin. Seveda bi morale za priklop te družine poskrbeti same. Devet družin je za to poskrbelo.

Mesojedec je kot zavajajočo označil trditev novinarke na TVS, da je glavni vir pitne vode Novaka in Kočevarjeve ter njunih 15 otrok (!) potok v bližini Dobruške vasi. Če bi novinarka o tem vprašala župana občine Škocjan Jožeta Kaplerja, bi ji namreč ta povedal, da je bil v nelegalnem romskem naselju pri Dobruški vasi narejen skupni vodovodni jašek z možnostjo priključitve za 15 družin. Seveda bi morale za priklop te družine poskrbeti same. Devet družin je za to poskrbelo.

Med tistimi, ki sta to možnost zavrnila, sta bila tudi Ljubo Novak in njegova partnerka Dunja Hočevar. Kot je dodal Mesojedec, se je po določenem času na občini Škocjan oglasil Blaž Kovač iz AIS s pooblastilom in podpisom (s križcem) Novaka in Kočevarjeve, da bo vložena pritožba na ESČP. Ko je župan Kapler čez čas vprašal Kočevarjevo, zakaj tožba, če pa so sami zavrnili priključitev, ona o tožbi ni vedela nič, pravi Mesojedec. »Le to dokazuje na spretno manipulacijo AIS in njenega predstavnika Blaža Kovača.«

Zaradi tega smo AIS vprašali za komentar očitka, da naj bi njihov predstavnik Blaž Kovač manipuliral v zvezi s pooblastilom Romov za pritožbo na ESČP. Ali je Kovač do tega pooblastila prišel na način, da se omenjena Roma niti nista zavedala, kaj sta podpisala s križcema, ali pa je križca dodal kar on sam?

Na AIS očitke odločno zavračajo. Kot pravijo, je družino Novak- Kočevar osebno obiskala odvetniška ekipa, v teh pogovorih pa njihov zaposleni ni nikoli sodeloval, pač pa se je umaknil, saj je razgovor klienta z odvetnikom zaupne narave. »Skrbno smo vsi pazili, da so dobro razumeli vsebino in postopke.« Odvetnica Klemenčičeva zdaj pripravlja pritožbo na veliki senat ESČP, v zvezi s čimer so izvedli nekaj obiskov in klicev, da je družina v celoti razumela, da je to zadnja instanca. Oba partnerja sta se tudi s s to zadnjo pritožbo strinjala.