amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Ocena tožilca

Deli na:

Pri zahtevi za preiskavo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda gre za oceno tožilca, da gre za kaznivi dejanji žaljive obdolžitve, je v pogovoru za STA povedala generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Kot je pojasnila, je zdaj na sodišču, da se odloči, ali je zahteva utemeljena ali ne.

Pri zahtevi za preiskavo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda gre za oceno tožilca, da gre za kaznivi dejanji žaljive obdolžitve, je v pogovoru za STA povedala generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Kot je pojasnila, je zdaj na sodišču, da se odloči, ali je zahteva utemeljena ali ne.

Če bo preiskava uvedena, bo po njenih besedah potrebno zaslišanje obdolženca in izvedba vseh drugih morebitnih dokazov. Nato bo zadeva zaključena in vrnjena nazaj tožilstvu, ki se bo odločilo, ali bo na podlagi preiskave vložil obtožnico ali ne, je pojasnila.

V zvezi z izjavami novinarja Berglunda, objavljenimi v današnjem Dnevniku, je dejala, da je na podlagi teh izjav in drugih indicev prepričana, da zaplet zaradi finske note članicam OECD ni bil rezultat finskih ugotovitev, ampak rezultat posredovanja iz Slovenije. Finska nota je lahko le rezultat poskusa diskreditacije državnega tožilstva, je poudarila.

Berglund je za omenjeni časnik sicer med drugim povedal: "Pomembno je vedeti, da me preganja tožilstvo, ki ga vodi Barbara Brezigar, ki je v zadnjih letih dala od sebe najboljše, kar zmore, da bi zavarovala Janeza Janšo."

Brezigarjeva je povedala, da je proti tistemu, kar se je zgodilo na sestanku delovne skupine OECD, protestirala in o problemu obvestila predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Ocenila je namreč, da gre za žalitev države in da morata biti s tem seznanjena. "To je bila naša interna komunikacija," je zatrdila.

Nota je bila po njenih besedah označena z oznako "confidential" (zaupno). "Kako in zakaj je prišlo v javnost, boste morali vprašati koga drugega," je dejala.

Povedala je, da je o zapletu govorila tudi z direktorjem pravne službe v OECD, ki je bil takrat v Ljubljani. Pogovor je po njenih besedah minil v zelo spoštljivem tonu. "Videlo se je, da na OECD tem trditvam niso nasedli," je poudarila generalna državna tožilka. Zagotovljeno ji je bilo tudi, da to ni razlog, zaradi katerega bi bila Slovenija zaustavljena pri približevanju OECD.

Kot je dejala, je pri višji državni tožilki Branki Zobec Hrastar, ki usmerja predkazenski postopek v zadevi Patria, nato še enkrat preverila sodelovanje s finskimi preiskovalci in ugotovila, da poteka dobro.

Sicer pa je bila poleg zapleta s finsko noto tudi splošna klima glede zadeve Patria po njenih besedah ustvarjena iz Slovenije. To sklepa tudi zaradi dejstva, da so slovenski preiskovalci poskušali opraviti razgovor s predsednikom protikorupcijske komisije, pa ga niso uspeli, finski so ga pa lahko opravili. "Tu je cel kup stvari, kjer si pljuvamo v lastno skledo, ampak ne tožilci," je poudarila.

Celoten pogovor z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar bo STA objavila v nedeljo dopoldne.