Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obsojeni Popovič upa na revolucijo

Deli na:

Koprsko okrožno sodišče je župana Kopra Borisa Popoviča spoznalo krivega zlorabe položaja, davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin ter mu izreklo pogojno obsodbo enega leta in desetih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. "Za našo Slovenijo je samo še eno upanje: to je revolucija," je po izreku sodbe dejal Popovič.

Koprsko okrožno sodišče je župana Kopra Borisa Popoviča spoznalo krivega zlorabe položaja, davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin ter mu izreklo pogojno obsodbo enega leta in desetih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. "Za našo Slovenijo je samo še eno upanje: to je revolucija," je po izreku sodbe dejal Popovič.

Popovič je po mnenju sodišča v letu 2001 zlorabil svoj položaj, ker kot direktor družbe BPC del dnevnih izkupičkov iz lokala Snack Bar v vrednosti 63.653 evrov ni poračunal, ampak si je denar protipravno prilastil. Poleg tega je kriv davčne zatajitve davka od dobička pravnih oseb v vrednosti 11.000 evrov, ker naj bi davčenmu uradu v Kopru predložil napačne podatke, pa še ponarejanja poslovnih listin.

Za zlorabo položaja je Popoviču sodišče izreklo eno leto zapora, za davčno zatajitev šest, za ponarejanje poslovnih listin pa tri mesece zapora. Ker pa obtoženi še ni bil obsojen za istovrstno kaznivo dejanje, mu je izreklo pogojno obsodbo enega leta in desetih mesecev.

Po mnenju Popoviča gre pri procesu za poskus, kako bi mu preprečili ponovno kandidirati za župana. "Jasno je, da me je bilo treba obsoditi, tako ali drugače. Jasno je, da je bilo treba zamakniti volitve, ker zakaj bi Popovič še enkrat kandidiral," je dejal.

Obsodilno sodbo je pričakoval, kljub temu da je obramba po njegovem mnenju dokazala njegovo nedolžnost. Pričakoval je celo zaporno kazen, je dejal. "To bi jim šlo še bolj na roko, ampak toliko si očitno niso upali," je poudaril.


V prihodnje pričakuje pritiske in "napade z vseh strani". Občino bodo po njegovih predvidevanjih ponovno obiskali policisti Nacionalnega preiskovalnega urada in računsko sodišče. Kljub temu namerava ponovno kandidirati za župana, ko bodo razpisane volitve. Pogojna obsodba Popoviču po besedah njegovega zagovornika Francija Matoza tega ne preprečuje.

"Sodišče je popolnoma zmotno ocenilo dokaze in sprejelo odločitev, ki je zame pravno nesprejemljiva in neverjetna," je dejal Matoz, ki je zoper sodbo že napovedal pritožbo. Poudaril je, da so se vrednosti domnevno zatajenega davka v postopku vseskozi zniževale, nazadnje je odpadel tudi očitek o neplačanem DDV v vrednosti 6000 evrov. Poleg tega sta dva izvedenca po njegovem pokazala, da Popovič obremenilnih listin ni podpisal. Matoz v nadaljevanju pričakuje razveljavitev sodbe.

Pritožbo napoveduje tudi tožilec Slavko Ožbolt, ki je za Popoviča zahteval tri leta in dva meseca zaporne kazni. Tožilstvo je obsodilno sodbo pričakovalo, meni pa, da bi morala biti izrečene zaporna kazen, je dejal.

Na koprskem okrožnem sodišču se je tako zaključilo sojenje, ki se nanaša na dogodke izpred desetih let, ko je bil Popovič direktor družinskih podjetij BPC in Food Party, ki sta se ukvarjali z vodenjem gostinskih lokalov. Popoviča so zaradi davčne utaje pri poslovanju lokalov pred sodišče poklicali leta 2007, a mu je takrat izreklo oprostilno sodbo. Višje sodišče je konec leta 2008 oprostilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu.