sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obogaten uran bo čez Slovenijo potoval do Luke Koper

Deli na:
Obogaten uran bo čez Slovenijo potoval do Luke Koper

Foto: Reuters

V naslednjih dneh bodo v koprsko pristanišče pripeljali zabojnik obogatenega urana iz raziskovalnega reaktorja na Dunaju, je poročala Televizija Slovenija. Ladja, ki po informacijah iz Italije že čaka v Benetkah, bo tovor naložila v Kopru, nato pa v Trstu prevzela še italijanske jedrske odpadke ter vse skupaj prepeljala v ZDA.

Kot je poročala Televizija Slovenija, Italija in Slovenija datuma in ure prevozov iz varnostnih razlogov ne razkrijeta. Javnost tako po poročanju televizije ni bila obveščena, da so iz Kopra proti Dunaju že v ponedeljek odpeljali pomemben jedrski tovor.

Italijanski naravovarstveniki so po poročanju televizije ogorčeni, saj menijo, da bi morala biti javnost o takšnih prevozih obveščena.

Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar je sicer že septembra pojasnil, da bodo Avstrijci hkrati z vrnitvijo izrabljenega goriva v ZDA dobili tudi novo gorivo za svoj reaktor. Tranzit jedrskih snovi preko Slovenije bodo izvedli predstavniki podjetja Edlow International.

Verjetnosti, da bi prišlo do kakršnih koli radioaktivnih onesnaženj, skorajda ni, je septembra povedal Stritar. Pri tovrstnih prevozih se namreč vedno uporablja posebne zabojnike, ki so preizkušeni na padce z višin, požare in poplave.