Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obisk ruskega zunanjega ministra Lavrova v Sloveniji naj ne bi bil po volji Američanov

Deli na:
Obisk ruskega zunanjega ministra Lavrova v Sloveniji naj ne bi bil po volji Američanov

Foto: Reuters

Napovedani obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova julija v Sloveniji je zmotil ZDA, v današnji izdaji poroča časnik Dnevnik. Na ameriškem veleposlaništvu opozarjajo, da zdaj v luči krize v Ukrajini ni čas za tovrsten obisk, navaja časnik.

Lavrov naj bi Slovenijo obiskal 8. julija. V Mariboru naj bi se udeležil odprtja spominskega centra vojnim ujetnikom nekdanje Sovjetske zveze, sestal pa naj bi se tudi s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, ki opravlja tekoče posle. Med drugim naj bi govorila tudi o gradnji plinovoda Južni tok.

Kot navaja Dnevnik, so tudi na zunanjem ministrstvu potrdili, da so se ameriški diplomatski predstavniki "v zadnjem mesecu dni zanimali tudi o namenu prihoda Lavrova".

Neuradno naj bi predstavniki ameriškega veleposlaništva v zadnjih tednih sogovornike na slovenski strani večkrat skušali prepričati, da prihod Lavrova v Slovenijo v tem trenutku ne pomeni dobrega sporočila za enotno evropsko zunanjo politiko.



Poleg tega je namestnik ameriškega veleposlanika David Burger za Dnevnik dejal, da "ne verjamejo, da je zdaj čas za takšen običajni obisk". "Če bo do obiska prišlo, pričakujemo, da bo slovenska vlada to priložnost izkoristila za poudarjanje svojega stališča do dogajanja v Ukrajini," je še pojasnil Burger.

V ozadju tega ameriškega nasprotovanja naj bi bila po navedbah Dnevnika tudi izgradnja plinovoda Južni tok, ki je v nasprotju s strateškimi interesi ZDA. Po podpisu sporazuma med Avstrijo in Rusijo o sodelovanju pri tem projektu se zdaj odpira vprašanje, ali bo Gazprom ostal pri gradnji plinovoda čez Slovenijo.

Slovenska vlada ponavlja, da je ta projekt v velikem interesu Slovenije in to naj bi Erjavec pojasnil tudi Lavrovu. Prav to srečanje naj bi obema stranema "kupilo" še nekaj časa za rešitev nesoglasij pri projektu, še piše Dnevnik.