Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obilna pošiljka snega dala zagon smučiščem

Deli na:
Obilna pošiljka snega dala zagon smučiščem

Foto: Bobo

Slovenska zimskošportna središča so v nadpovprečno toplem decembru večinoma samevala, saj je le redkim uspelo pripraviti optimalne pogoje za smuko. Nedeljsko sneženje je rešilo vsaj drugi del novoletnih praznikov in nadaljevanje zime, česar so veseli predvsem hotelirji, ki že beležijo povečano število rezervacij za naslednje tedne.

Na Bledu so bili v času božičnih praznikov hoteli polovično zasedeni, medtem ko za novoletne praznike pričakujejo polno zasedenost, je povedala direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Med gosti prevladujejo predvsem tujci, med njimi Angleži, Nemci in Italijani, Slovencev je približno desetina. Na podaljšani vikend po 1. januarju pričakujejo več Hrvatov in Italijanov, nato pa po 10. januarju za zdaj kaže na manj gostov.

Bohinjski hoteli beležijo med 80 in 85-odstotno zasedenost, večinoma gostov iz Slovenije, Hrvaške, Velike Britanije, Rusije in Italije. Kot je za STA povedal Klemen Langus iz lokalne turistične organizacije, so rezervacije v hotelih tudi za prvo polovico januarja na lanski ravni, zasebne sobe in apartmaji pa so precej slabše zasedeni.

Čeprav so smučarsko sezono 22. novembra odprli prvi v Sloveniji, na Voglu decembra zaradi pomanjkanja snega niso zabeležili velikega obiska. Kot je STA ocenil predsednik uprave Žičnic Vogel Bohinj Boštjan Mencinger, bo obisk v letošnjem decembru približno pol manjši kot decembra lani, ko so decembra našteli okoli 13.000 smučarjev.

V Kranjski Gori ocenjujejo, da so njihove nočitvene zmogljivosti v času božičnih in novoletnih praznikov dobro zasedene. Kot je za STA povedala Mirjam Žerjav iz lokalne turistične organizacije, zelen božič ni imel velikega vpliva, saj veliko gostov pride k njim z namenom praznovanja in preživljanja prostega časa s svojimi najbližjimi in ne samo zaradi smučanja.

Bolj se pomanjkanje snega pozna pri dnevnih obiskovalcih, a zdaj je vendarle zapadel sneg, temperature so dovolj nizke za izdelavo kompaktnega snega in že obratujejo tri naprave. Žičničarji se po besedah Žerjavove trudijo z vsemi močmi, da bodo čim prej naredili dovolj kompaktnega snega tudi na ostalih smučiščih. Urejene so tudi tekaške proge v Ratečah in od Planice do Tamarja ter krog v Kranjski Gori.

Na Krvavcu so v času božičnega dela praznikov beležili približno 70-odsotno zasedenost hotela, kar je bolje kot v lanski sezoni. Zaradi pomanjkanja snega je bilo nekaj odpovedi, a večji izpad beležijo pri dnevnih obiskovalcih. Odpovedanih je bilo tudi kar nekaj večdnevnih skupin iz tujine.

"Zima je prišla, tega smo zelo veseli, je pa prišla pozno. Veliko večino rezervacij v našem hotelu smo naredili že v jesenskem času, termin novega leta je razprodan," je za STA povedal vodja marketinga na Krvavcu Luka Vrančič in dodal, da trenutno obratuje osem od enajstih žičniških naprav.

Na Rogli obratujejo že nekaj časa, kljub temu pa je število realiziranih nočitev nekaj nižje kot v enakem obdobju lani. Kot je za STA pojasnila vodja prodaje Simona Kalan, tudi pri njih temu botrujejo izredno slabe vremenske razmere.

V času božično-novoletnih počitnic bodo njihove zmogljivosti zasedene med 80 in 95 odstotki, kar je približno na lanski ravni. Več kot 60 odstotkov nočitev ustvarijo slovenski gostje, med tujci je največ Hrvatov, Madžarov, Arabcev, Italijanov, Rusov, Nemcev in Avstrijcev.

"Z novo snežno odejo beležimo občutno povečano povpraševanje. Trenutno imamo 45 centimetrov naravnega in tehničnega snega. Obratujejo proge Uniorček, Košuta, Jasa in Planja, do nedelje bo mogoča nočna smuka na progah Košuta in Jasa," je dodala Kalanova.

Na Mariborskem Pohorju so pred prazniki zabeležili pet smučarskih dni na Arehu, zadnjih deset dni pa proge zaradi odjuge niso obratovale. V ponedeljek so jih nekaj znova zagnali, v celoti naj bi jih do doline zasnežili v naslednjih dneh.

Vremenskih sprememb so še zlasti veseli v Termah Maribor, ki so nedavno po propadu Športnega centra Pohorje prevzele v upravljanje tudi njihove pohorske hotele. Vodja prodaje Ninoslav Vidović je povedal, da so ta trenutek odprti vsi hoteli, beležijo pa več kot 90-odstotno zasedenost. V naslednjih dneh pa vse do 6. januarja so praktično razprodani.

Topel december jim je podrl nekaj načrtov, a so uspeli nekatere rezervacije prestaviti na nove termine, tako da večje izgube prihodkov naj ne bi utrpeli. Vse skupaj pa je bistveno boljše kot v enakem obdobju lani, tudi po zaslugi igranja mariborskih nogometašev v ligi prvakov.

Čeprav so v Cerknem začetek sezone napovedovali že za 12. december, tudi njim vreme ni bilo naklonjeno in sezono uradno odpirajo šele danes, ko bodo zagnali tri od skupaj osmih žičniških naprav. Prvi dan bodo vsem gostom ponudili polovični popust na dnevne vozovnice. Obratujejo tudi smučišča na Golteh, Kopah, Soriški planini, na Starem vrhu pa je za zdaj mogoča le nočna smuka.