kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obalni župan ovaden

Deli na:

Koprski kriminalisti so ovadili enega od obalnih županov in dve odgovorni osebi občine. Županu očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, predstojnikoma posameznih občinskih služb pa sostorilstva pri tem, so sporočili s Policijske uprave Koper. Po navedbah virov blizu Mestne občine Koper gre za koprskega župana Borisa Popoviča.

Koprski kriminalisti so ovadili enega od obalnih županov in dve odgovorni osebi občine. Županu očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, predstojnikoma posameznih občinskih služb pa sostorilstva pri tem, so sporočili s Policijske uprave Koper. Po navedbah virov blizu Mestne občine Koper gre za koprskega župana Borisa Popoviča.

Preiskovanja so se kriminalisti lotili na podlagi prijave Komisije za preprečevanje korupcije, pojasnjujejo na PU Koper. Ovadeni župan je po njihovih navedbah v sodelovanju z odgovornimi osebami občine v letu 2007, pod pretvezo, da bo občina v kopalni sezoni vsem občanom omogočila brezplačen vstop na mestno kopališče, enostransko razdrl veljavno koncesijsko pogodbo za mestno kopališče, sklenjeno v letu 2002 med občino in njegovo bivšo družbo.

S svojim ravnanjem so župan in odgovorne uradne osebe občine po navedbah policije naklepno kršili predpise z namenom, da bi vpleteni gospodarski družbi omogočili veliko premoženjsko korist, ki bo dolgoročno znaša več milijonov evrov.

Občini je že bila povzročena velika premoženjska škoda, ki znaša najmanj 200.000 evrov oz. bo dolgoročno znašala več milijonov evrov, županovi družinski družbi pa je bila pridobljena tudi nepremoženjska korist, saj je prišla do elitne lokacije, kjer opravlja gostinsko dejavnost in bo v nadaljnjem obdobju imela "proste roke" pri obnovi in dograjevanju obstoječih objektov ter pri gradnji novih objektov na tej lokaciji, še navajajo na policiji.

Koprski občinski svetnik Luka Juri je za STA pojasnil, da je bil v zvezi s to zadevo povabljen na razgovor h koprskim kriminalistom. "Zanimalo jih je, kaj jaz vem o tem. Glede na vsebino pogodbe sem mnenja, da gre za zlorabo položaja. Vendar več ne želim komentirati, saj je to sodna ter policijska zadeva in politika se v to ne sme vmešavati," je dejal občinski svetnik.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je za STA potrdil, da so v preteklosti dejansko preiskovali Popovičeve posle v zvezi s kopališčem, a je od tega že kar nekaj časa, zato se podrobnosti ne spominja.

Družbo koncesionarko, s katero je župan razdrl pogodbo, ima trenutno v lasti in jo vodi županov sorodnik, navajajo koprski policisti. Pri preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je sedaj že razdrto koncesijsko pogodbo leta 2002, s prejšnjim županom, podpisal prav sedanji župan, ki je bil takrat v vlogi lastnika in direktorja te družbe.

Omenjeni družbi je občina namesto obveznega odkupa koncesije podelila stavbno pravico na gostinskih objektih mestnega kopališča za obdobje 35 let. Župan je prekinil koncesijsko pogodbo, ker bi neplačevanje vstopnine za kopališče pri družbi pomenilo izpad enega od virov prihodkov financiranja javne službe na kopališču, navajajo koprski policisti.

"Zato je župan poskrbel, da so na občini prenesli izvajanje gospodarske javne službe upravljanja obmorskega mestnega kopališča iz njegove nekdanje družbe na javno komunalno podjetje ter določili financiranje te javne službe iz proračuna občine."

V razdrti koncesijski pogodbi je bilo določeno, da mora občina, če pride do enostranskega odstopa od koncesije, povrniti koncesionarju, torej Popovičevi njegovi nekdanji družbi, neamortizirana vlaganja, prezaposliti nekatere delavce ter povrniti nastalo dejansko škodo, navajajo koprski kriminalisti.

Občina je z novim odlokom iz aprila 2007 določila, da se namesto navedenih obveznosti občine nekdanji družbi župana podeli stavbna pravica in s tem določila drugačne posledice prenehanja koncesijskega razmerja, kot so bile določene s koncesijsko pogodbo. "Glede na dolgoročnost in materialno pomembnost sprejete odločitve, s katero je občina za 35 let omejila svojo lastninsko pravico na zemljiščih, ki ležijo na elitni lokaciji mesta, neposredno ob morju na mestnem kopališču, je očitno, da župan in odgovorne osebe občine niso spoštovale temeljnih načel učinkovitosti in gospodarnosti, določenih v zakonu o javnih financah," navajajo koprski kriminalisti.

To po prepričanju policije potrjuje tudi dejstvo, da odgovorne osebe občine pred pripravo odloka niso izvedle potrebnih analiz različnih možnosti, ki bi utemeljile odločitev za opisan način prenehanja koncesijskega razmerja. Občina ni ocenila vseh finančnih posledic, ki so izhajale iz enostranskega prenehanja koncesijske pogodbe, in finančnih posledic, ki so nastale po njenem prenehanju.

Odgovorne osebe občine so tako šele avgusta 2007, na podlagi pridobljenega cenitvenega poročila "ugotovile" zgolj znesek neamortiziranih vlaganj družbe, ki je znašal približno 270.000 evrov, pa še ta vrednost po izvedenskem mnenju ne predstavlja verodostojno prikazane vrednosti vlaganj. Odgovorne osebe občine prav tako nikoli niso analizirale in ugotavljale višine stroškov, ki bi jo morala za financiranje izvajanja javne službe upravljanja mestnega kopališča občina izplačati javnemu komunalnemu podjetju v obdobju 35 let, še naštevajo koprski policisti.

Namesto odločitve, da občina z enkratnim izplačilom od nekdanje županove družbe odkupi koncesijo, so se župan in odgovorni na občini v letu 2007 odločili za škodljivo posledico, po kateri bo občinski proračun za izvajanje gospodarske javne službe, v naslednjih 34 letih oškodovan za več milijonov evrov, če upoštevamo enako visoke stroške vzdrževanja kopališča, kot jih je imelo javno komunalno podjetje v prvem letu izvajanja dejavnosti na kopališču, še navajajo na policiji.

Popovič je v pisni izjavi za javnost zapisal: "O, kako čudno. Še dobro, da obstajajo demokratične volitve in se tako lahko celo zgodi, da župan ni iste barve kot vodstvo tožilstva, policije in sodišča, da o črnem kosu sploh ne govorimo. V nasprotnem primeru namreč gospe in gospodje ne bi imeli kaj delati po sistemu Vrana vrani ne izkljuje oči."

"Očitno kriza sploh ni tako velika, kot nam jo želijo na vse pretege prikazati, ker drugače se ne bi že spet spuščali v že vnaprej izgubljeno avanturo in po nepotrebnem - kot vsakič dosedaj - trošili goro davkoplačevalskega denarja. So tisti, ki delajo, in tisti, ki se delajo, da delajo. Če bi bil BDP naše države odvisen o teh ljudi, nas kriza nikdar ne bi presenetila. Vsi bi že zdavnaj umrli od lakote," je v pisni izjavi za javnost poudaril Popovič.