Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O vojnih grobiščih

Deli na:

Državni zbor je zaključil tudi razpravo o noveli zakona o vojnih grobiščih, ki so jo v DZ vložili poslanci koalicije in SLS. Po priglašeni časovnici bi morala razprava trajati dobre tri ure, ker pa so poslanci SDS tudi to točko seje obstruirali, se je razprava končala že po predstavitvi stališč poslanskih skupin.

Državni zbor je zaključil tudi razpravo o noveli zakona o vojnih grobiščih, ki so jo v DZ vložili poslanci koalicije in SLS. Po priglašeni časovnici bi morala razprava trajati dobre tri ure, ker pa so poslanci SDS tudi to točko seje obstruirali, se je razprava končala že po predstavitvi stališč poslanskih skupin.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin je sicer Majda Potrata (SD) povedala, da je zakon o vojnih grobiščih problematiko slednjih začel urejati šele leta 2003, prej pa so ga urejali trije zakoni, ki so bili sprejeti še v prejšnji skupni državi. Pri pripravi novele so, kot je dejala, sledili mnenju, da lahko zakon ureja zgolj vojna grobišča, ne pa tudi vse tisto, kar so po njenem hoteli v opoziciji doseči že pri noveli zakona o žrtvah vojnega nasilja, to je enačenje partizanskih enot z okupatorji. Meni tudi, da je za sprejetje obeh novel že skrajni čas.

France Cukjati (SDS) je v svojem nastopu ocenil, da novela sicer odpravlja nekatere pomanjkljivosti, še vedno pa ne zmore pietetnega odnosa do žrtev. Pieteten odnos po njegovem namreč ne pomeni samo resnice o tem, kdo leži v grobu, ampak tudi zakaj in kdo ga je ubil. V SDS tako ocenjujejo, da še vedno obstaja nek strah povedati, da so bile žrtve načrtno in krivinčno pobite v revolucionarnem nasilju.

SDS je k noveli predlagala nekatere dopolnitve, ki po Cukjatijevih besedah ne bi v ničemer okrnile tistega, kar so predlagatelji postavili v ospredje, ker pa slednje koalicija ni upoštevala, je napovedal, da bo poslanska skupina SDS nadaljnjo razpravo o noveli obstruirala.

Vitu Rožeju iz Zaresa se zdi nesmiselno, da nekateri vztrajajo na rešitvah, ki zapletajo celoten položaj. Poudaril je, da pot do usklajevanja novele ni bila lahka, zato v stranki upajo, da bo dovolj dobro rešila nekatera vprašanje polpretekle zgodovine. Prepričani so tudi, da novela korektno upošteva zgodovinska dejstva, in da bomo z njo, kot tako, končno presegli zgodovinska nasprotja.

Po besedah Jakoba Presečnik so se v SLS pod zakonski predlog podpisali zato, da zaključijo "to dejanje naše preteklost, simbolno prosimo mrtve odpuščanja in priznamo, da so se dogajali zločini in krivice". Po njegovem gre pri zakonu "za manjše sprememebe, ki pa imajo veliko simbolno sporočilo".

Da bodo zakon podprli, je v imenu poslanske skupine DeSUS napovedal tudi Franc Žnidaršič. V stranki namreč menijo, da zakon rešuje vsa odprta vprašanja, "ki jih je bilo treba rešiti, da bi lahko dokončno uredili vsa grobišča, predvsem prikrita". Ob zadnjih razpravah o izkopavanju žrtev povojnih pobojev pa je dejal, da v stranki ne podpirajo "izkopavanje žrtev kar počez", saj so takšna izkopavanja velik finančen zalogaj. Zato se mu zdi nujno, da se z državami, katerih pripadniki ležijo v grobiščih, sklene medržavne sporazume o financiranju takšnih izkopavanj.

Podporo zakonu so napovedali tudi v poslanskih skupinah SNS in LDS.