pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O Makovec Brenčičevi in Katičevi sredi tedna še DZ

Deli na:
O Makovec Brenčičevi in Katičevi sredi tedna še DZ

Foto: Bobo

Poslanke in poslanci se bodo sredi tedna sešli na izrednem zasedanju, kjer jih čaka še sklepno dejanje v postopku imenovanja novih ministric za izobraževanje in obrambo. Obema se obeta podpora. Na seji se bo isti dan sestal tudi državni svet.

V DZ ta teden pričakovati potrditev dveh novih ministric

Državni zbor bo sredi tedna na izredni seji glasoval o kandidatkah za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič ter za obrambo Andreji Katič. Kandidatkama, ki sta minuli teden uspešno prestali zaslišanje na matičnih odborih, se obeta zanesljiva podpora koalicijskih partneric.

Če ne bo večjih presenečenj, bo Katičeva, ki je trenutno poslanka, prihodnji teden na ministrskem mestu nasledila Janka Vebra. Tega je DZ razrešil po tem, ko je bil deležen očitkov, da je s svojim naročilom vojaškim obveščevalcem, naj pripravijo analizo posledic prodaje Telekoma, prekoračil pooblastila.

Makovec Brenčičeva, ki prihaja iz akademskih vod, pa bo na mestu ministrice za izobraževanje, znanost in šport nasledila Klavdijo Markež oz. njeno predhodnico Stanko Setnikar Cankar, saj je Markeževa zaradi očitkov, da je njena magistrska naloga plagiat, odstopila, še preden bi lahko začela z delom.

Po sredinem izrednem zasedanju naj bi tako vlada znova delovala v polni sestavi. S Katičevo in Makovec Brenčičevo pa bo v njej ravno toliko ministric kot ministrov.

DZ bo sicer na izredni seji na podlagi zahteve koalicijskih poslancev obravnaval tudi ratifikacijo treh pridružitvenih sporazumov med EU in Evropsko skupnostjo za atomsko energijo in njunimi državami članici na eni strani ter na drugi z Moldavijo, Gruzijo in Ukrajino.

Na seji se bodo sestali tudi državni svetniki

Na seji se bodo v sredo sestali tudi državni svetniki. Med drugim jih bo član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl seznanil z letnim poročilom Evropskega računskega sodišča za proračunsko leto 2014. Prav tako bodo obravnavali letni poročili o delu Državne revizijske komisije in računskega sodišča za lani.

Svetniki se bodo opredelili do predloga novele zakona o omejevanju porabe alkohola, s katero bi na predlog ZaAB odpravili prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah, za katero pa je matični odbor za zdravstvo že ocenil, da ni primerna za nadaljnjo obravnavo.

Obravnavali bodo tudi predlog zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki ga je vlada pripravila z namenom izboljšanja položaja tujih delavcev. Predlog uvaja koncept enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, ki bi se po novem izdajal v enotnem postopku na upravnih enotah.