pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi proti odvzemu pooblastil ljubljanskim četrtnim skupnostim

Deli na:
NSi proti odvzemu pooblastil ljubljanskim četrtnim skupnostim

Foto: Primož Lavre

Že od samega začetka si prizadevamo, da četrtne skupnosti ne bi bile zgolj posvetovalna telesa, ampak bi postale ključni odločevalci, ki bi jih MOL morala upoštevati, so se v ljubljanski NSi odzvali na načrt Mestne občine Ljubljana po ukinitvi pravne subjektivitete četrtnim skupnostim. Načrtu MOL nasprotujejo in želijo tudi jasno opredelitev župana do zadeve.

Objavljamo izjavo NSi:

V pripravi so spremembe in dopolnitve Statuta Mestne občine Ljubljana, ki se bodo dotikale tudi pravnega statusa četrtnih skupnosti. V dopisu, ki ga je Dejan Crnek, podžupan MOL, poslal vsem četrtnim skupnostim, je razvidno, da želi MOL ukiniti pravno subjektiviteto četrtnim skupnostim, čemur pa v ljubljanski NSi nasprotujemo.

V Svetniškem klubu NSi se ves čas zavzemamo, da bi MOL omogočila četrtnim skupnostim večjo samostojnost, zato spodbujamo povečanje pristojnosti četrtnih skupnosti in višine finančnih sredstev, nasprotujemo pa odvzemu možnosti za samostojno porabo.

Četrtna skupnost kot pravna oseba ima pravice in dolžnosti, ki izvirajo iz pravne subjektivitete. Z ohranitvijo pravne subjektivitete bi ohranili tudi dosedanji status četrtnih skupnosti. Svetniški klub NSi Ljubljana si že od samega začetka prizadeva, da četrtne skupnosti ne bi bile zgolj posvetovalna telesa, ampak bi postale ključni odločevalci, ki bi jih MOL morala upoštevati.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je ob tem dejala: »Prav preko malih del, za katere so dogovorijo četrtni svetniki na sejah četrtnih skupnosti, je bilo prenovljeno marsikatero otroško igrišče, lepše urejena zelenica ali sprehajalna pot, organizirana prireditev ali podprto delovanje društvene dejavnosti, skratka gre za "sosedsko" sodelovanje in upravljanje. Očitno se ljudje tega zavedajo, zato so posamezne četrtne skupnosti že sprejele sklep, da ne podpirajo odvzema pooblastil glede upravljanja z denarjem.«

Mojca Kucler Dolinar bo na današnji seji Mestnega sveta postavila županu Jankoviću ustno svetniško vprašanje v zvezi s predlogom ukinitve pravne subjektivitete četrtnim skupnostim, saj nas čudi, da je tako pomemben predlog podpisal podžupan. Pričakujemo jasno opredelitev župana.