severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Hišne preiskave na Telekomu in Nova24TV: NPU nad financiranje Janševe televizije

Deli na:
Hišne preiskave na Telekomu in Nova24TV: NPU nad financiranje Janševe televizije

Kriminalisti so izvedli hišno preiskavo na Nova24TV. - Foto: S. R.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urad (NPU) od zgodnjih jutranjih ur opravljajo hišne preiskave na sedežu Telekoma Slovenije, poroča portal Necenzurirano. Neuradno preiskujejo posleTelekoma s strankarsko televizijo SDS iz obdobja Janševe vlade - preiskava naj bi potekala na podlagi prijave preiskovalne komisije DZ.

"Policija na podlagi odredb pristojnega sodišča in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva v zvezi s kaznivim dejanjem s področja gospodarske kriminalitete izvaja več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav," so glede medijskega poročanja o preiskavah na Telekomu Slovenije in Nova24TV v sporočilu za javnost navedli na Policijski upravi Ljubljana. Več informacij zaradi interesa preiskave ne morejo posredovati.

V Telekomu Slovenije so za STA povedali, da so se zjutraj na sedežu družbe oglasili predstavniki Policijske uprave Ljubljana. "Pri tem Telekom Slovenije ni predmet postopka, s preiskovalci pa sodelujemo in jim bomo dali na voljo želeno dokumentacijo," so dejali.

Dostop do Telekomovih poslovnih prostorov je ponovno mogoč, delo in vse aktivnosti v družbi potekajo kot običajno, so dodali.

Po poročanju spletne strani Nova24TV preiskave potekajo tudi pri nekdanjih članih uprave Telekoma ter osumljenih Tomažu Seljaku, Vidi Žurgi, Matjažu Beričiču, Špeli Fortin, Tomažu Jontesu, Blažu Rantu, Samu Ošini, Petru Jegliču, Daliborju Kosmini, Tomažu Taškarju in Aniti Knežević Kregar. Ti so po navedbah televizije osumljeni kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Gre za preiskavo razvpitega nadomestila za distribucijo programov, ki ga je pod prejšnjo vlado dobila Nova24TV. Preiskovalna komisije DZ, ki je pod drobnogled vzela nezakonito financiranje političnih strank, je v lani novembra predstavljenem poročilu opisala nenavadne okoliščine posla, zaradi katerega je je Telekom Slovenije letoma 2020 in 2022 Nova24TV plačeval glede na gledanost in doseg televizije nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov

V središču zadeve je šest milijonov evrov vredna pogodba med Telekomom in zasebnim Inštitutom za avtorsko pravico (Izap), ki ga je nekaj mesecev pred tem na domačem naslovu ustanovil Blaž Rant za plačevanje nadomestila za predvajanje Nova24TV in več drugih televizijskih programov.

Foto: Primož Lavre - Kriminalisti opravljajo hišne preiskave na Telekomu Slovenije

Pogodba je bila sklenjena aprila 2020, mesec dni po tem, ko je po odstopu Marjana Šarca s položaja predsednika vlade na oblast vrnil Janez Janša. Z za pet let sklenjeno in šest milijonov evrov vredno pogodbo si je namreč Nova24TV zagotovila bajen vir denarja – višina nadomestila (1,2 milijona evrov letno), ki ga je prejela po tej pogodbi, je bila namreč nesorazmerna z dejansko gledanostjo televizije. Dobila je skoraj polovico vseh sredstev, ki jih je Rantovemu Izapu nakazal Telekom, čeprav je imela bistveno nižjo gledanost od drugih programov v paketu, ki ga je Telekomu "prodal" Rant.

Vodstvo Telekoma, ki ga je tedaj še vodil Tomaž Seljak, se je moralo zavedati, da gre za škodljivo pogodbo oziroma da jo sklepa izključno zato, ker je v paketu tudi Janševa Nova24TV. Zaradi previsokih izplačil glede na nizko gledanost omenjene televizije (ob dejstvu, da pred sklenitvijo pogodbe Telekom Nova24TV sploh ni plačeval nadomestila) so na škodljivost pogodbe nadrejene opozarjali tudi zaposleni na Telekomu, a uprava, na čelo katere je kmalu po Janševi vrnitvi v vlado prišel član SDS Cvetko Sršen, je trmasto vztrajala pri ohranitvi pogodbe, ki jo je razdrla šele nova uprava po spremembi oblasti.

Portal Necenzurirano je že leta 2021 razkril neuradne podatke gledanosti Nova24TV med januarjem in novembrom 2021 – ta je bila v tem obdobju nižja od enega odstotka, medtem ko je bila gledanost Pop TV v tem času 18,2-odstotna, torej dvajsetkrat višja. Kljub temu je Telekom medijski družbi Pro Plus za Pop TV, Kanal A in več drugih programov skupaj plačeval 2,3 do 3,2 evra na naročniški priključek, kar je le od štiri- do petkrat več kot za programa Nova24TV, ki je prejemala 0,6 evra na naročniški priključek.

Foto: Primož Lavre - Kriminalisti opravljajo hišne preiskave na Telekomu Slovenije

Nekdanja predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek je ob predstavitvi poročila napovedala, da bo komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom. Danes je za nekatere medije povedala, da gre po njenem vedenju pri preiskavi za sume iz vmesnega poročila glede Nova24TV, predvsem sume zlorab in kršenja zakonov v primeru financiranja iz Madžarske, pa tudi glede škodljivih pogodb Telekoma.

Spomnila je, da je preiskovalna komisija pridobila več obremenjujočih dokumentov, ki kažejo na sumljivo financiranje Nova24TV prek madžarskega medijskega sistema. Šetinc Pašek je še povedala, da stoji za ugotovitvami iz vmesnega poročila preiskovalne komisije in da z vso odgovornostjo trdi, da bi "lahko šlo tudi za izdajo slovenskega nacionalnega interesa".

"Pri madžarskem financiranju Nova24TV, ki je v lasti vidnih članov SDS, z vso odgovornostjo in z vedenjem, kakšno dokumentacijo hrani preiskovalna komisija, menim, da je šlo tudi za izdajo slovenskih gospodarskih in nacionalnih interesov. To sem povedala kolegom v državnem zboru ob predstavitvi vmesnega poročila in to trdim tudi danes," je dodala nepovezana poslanka.

Foto: Primož Lavre - Sedež Telekoma v Ljubljani