Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NPU zaradi oškodovanja upnikov ovadil nekdanjega direktorja; neuradno Dolamiča

Deli na:
NPU zaradi oškodovanja upnikov ovadil nekdanjega direktorja; neuradno Dolamiča

Foto: Bobo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 50-letnega nekdanjega direktorja večje gospodarske družbe zaradi suma, da je storil kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. Po neuradnih informacijah STA gre za nekdanjega direktorja in lastnika GPG, ki je končal v stečaju, Borisa Dolamiča.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so ugotovili, da naj bi osumljeni v letu 2010 kot direktor družbe v času, ko je bila ta že plačilno nezmožna ter v nasprotju z obveznostjo enake obravnave upnikov, odredil plačilo celotne obveznosti določenemu privilegiranemu upniku.

Osumljeni ga je s tem namenoma spravil v ugodnejši položaj, hkrati pa s tem ostalim upnikom povzročil veliko premoženjsko škodo, so zapisali na Generalni policijski upravi. Kot so pojasnili, je sporno plačilo obveznosti osumljeni odredil kljub zavedanju, da je družba postala plačilno nezmožna in da je takrat že imela številne druge upnike z bistveno višjimi terjatvami in z bistveno daljšo plačilno zamudo.

Za protipravno favorizirano gospodarsko družbo so preiskovalci NPU ugotovili, da jo je imel preko posrednih in fiktivnih lastništev v dejanskem upravljanju osumljenec sam, kar pomeni, da je na ta način s kaznivim dejanjem zagotovil premoženjsko korist samemu sebi.


Po neuradnih informacijah naj bi šlo za plačilo družbi Via media, ki je po poročanju Dnevnika tik pred stečajem GPG dobila 860.000 evrov od dveh milijonov evrov posojila, ki ga je GPG tri mesece pred stečajem odobrila NLB. S tem se je ta družba v nasprotju z drugimi upniki menda skoraj v celoti poplačala.

GPG je z Via Medio začel poslovati februarja 2010, ko je Via Media začela odkupovati terjatve GPG do poslovnih partnerjev. Družba je od GPG po poročanju časnika najprej dobila poplačanih dobrih 820.000 evrov, kasneje pa še 40.000 evrov. Medtem pa naj v GPG ne bi našli dokumenta, ki bi dokazoval, da je bilo nakazilo upravičeno.

To pa naj ne bi bila prva ovadba zoper Dolamiča, saj naj bi NPU zoper njega že v začetku leta vložil ovadbo, prav tako zaradi suma oškodovanja upnikov. Takrat je bila pod drobnogledom preiskovalcev domnevno škodljiva pogodba o odstopu terjatve v višini 2,1 milijona evrov.

GPG naj bi namreč leta 2010 odstopil 2,1 milijona evrov terjatev do Lokainvesta družbi Via Media, ob tem pa je pogodba predvidevala, da Via Media plača celoten znesek GPG le, če Lokainvest svojo terjatev poravna v največ 30 dneh po zapadlosti. Pogodba med Via Medio in GPG je vsebovala tudi ugotovitev, da obstaja velika verjetnost neplačila terjatve do roka zapadlosti, kar se je tudi zgodilo.