901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NPU se ne mudi, Thaler sploh še ni bil zaslišan

Deli na:
NPU se ne mudi, Thaler sploh še ni bil zaslišan

Foto: Bobo

Kdaj bo tudi slovenska policija pripravljena zaslišati Zorana Thalerja zaradi korupcijske afere, kar je že septembra lani storil Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf?

Korupcijska afera, v katero se je skupaj s še tremi evropskimi poslanci iz Romunije, Španije in Avstrije pred skritimi kamerami Sunday Timesa zapletel Zoran Thaler, kandidat za evropskega poslanca na listi Socialnih demokratov, še ni končana. Po doslej dostopnih podatkih Evropskega urada za boj proti goljufijam Olaf bo treba na razplet primera Thaler počakati vse do poletja, čeprav se je sprva zdelo, da bo postopek, v katerem je prišlo celo do nenadnega in večmesečnega zapečatenja šestih Thalerjevih pisarn, končan že ob izteku minulega leta; tri pisarne so bile namenjene asistentom, ki po navedbah prič v času zapečatenja niso mogli dvigniti niti osebnih predmetov.

Po doslej objavljenih podatkih se je Zoran Thaler z odvetnikom Boštjanom Penkom že septembra lani odzval zahtevi urada za zaslišanje. Poleg dovoljenja za vstop v pisarne brez odredbe sodišča jim je Thaler predal dokumentacijo iz časa afere, tako elektronsko kot tudi dokumentacijo, iz katere so razvidne njegove aktivnosti v Evropskem parlamentu. Te potrjujejo, da je Thaler marca lani izpolnil zahtevo novinarjev Sunday Timesa, ki so se predstavljali za lobiste, da naj v zameno za denar vloži ustrezno dopolnilo k evropski zakonodaji.
 
Ker za vloženo dopolnilo kasneje ni prejel nobenega obljubljenega denarja, naj bi bilo to za Thalerja kot njegovega odvetnika dovolj velik razlog, da ga Olof oprosti vseh obtožb, kot se je zgodilo v primeru španskega poslanca Pabla Zalbe Bidegaina. Španski poslanec je sicer edini izmed četverice, ki se je doslej otresel obtožb. Povsem drugače se je končalo glede avstrijskega poslanca Ernsta Strasserja, ki je moral nemudoma odstopiti, avstrijsko tožilstvo pa je v njegovem primeru celo zaslišalo kar 15 prič in izvedlo več hišnih preiskav v Avstriji, Belgiji in Franciji. 
 
Medtem se po Evropskem parlamentu še vedno nemoteno sprehaja romunski poslanec Adrian Severin, saj velja politična korupcija v Romuniji za nekaj povsem običajnega, kljub temu pa se sankcijam vendarle ni mogel izogniti, saj je moral zapustiti skupino socialistov v parlamentu. Zdaj kot evropski neodvisni poslanec še vedno prejema poslansko plačo. Ta znaša 7.957 evrov bruto na mesec, kar je 38,5 odstotka plače sodnika Evropskega sodišča, skupaj s potnimi stroški, dnevnicami in denarjem za poslanske pisarne pa naj bi tako kot drugi evropski poslanci prejemal okoli 10.000 evrov mesečno.
 
Ali je Zoran Thaler izkoristil nadomestilo, ki je vezano na posamezni položaj poslanca (način in kraj odhoda, čas mandata, osebni položaj, kot so družina, otroci …), ni znano, saj se ni odzval našemu telefonskemu klicu, v Evropskem parlamentu nimajo podatka, ali je Zoran Thaler prosil za to nadomestilo. To naj bi po nekaterih doslej objavljenih podatkih znašalo okoli 30.000 evrov. Prav tako ni znano, kje so v preiskavi primera podkupovanja Zorana Thalerja obtičali slovenski preiskovalni organi, čeprav je komisija za preprečevanje korupcije že marca lani ugotovila, da je v primeru Thalerja podan sum korupcijskega dejanja, odstopili pa so ga  Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in vrhovnemu državnemu tožilstvu.