primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

NPU išče šefa

Deli na:

Ministrstvo za notranje je v sredo objavilo vabilo k sodelovanju kandidatov za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Izbrani kandidat bo na položaj direktorja NPU imenovan za dobo šestih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja, so zapisali na spletni strani policije.

Ministrstvo za notranje je v sredo objavilo vabilo k sodelovanju kandidatov za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Izbrani kandidat bo na položaj direktorja NPU imenovan za dobo šestih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja, so zapisali na spletni strani policije.

Kot je zapisano v vabilu k sodelovanju, mora kandidat poleg pogojev, določenih v predpisih o javnih uslužbencih, izpolnjevati tudi številne posebne pogoje. Med njimi policija navaja ustrezne psihofizične sposobnosti, slovensko državljanstvo s stalnim prebivališčem v Sloveniji in univerzitetno izobrazbo oziroma visoko strokovno izobrazbo s specializacijo ali visoko strokovno izobrazbo z magisterijem ali magistrsko izobrazbo.

Od kandidata na policiji pričakujejo, da ni v kazenskem postopku oz. da ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ter da ni bil obsojen na nepogojno kazen zapora za več kot tri mesece.

Kandidat naj ima najmanj 10 let delovnih izkušenj na področju delovanja varnostnih ali obveščevalno-varnostnih organov, organov odkrivanja in pregona ali kazenskega sodstva. Poleg tega naj ima najmanj tri leta delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem ali zasebnem sektorju enake ali podobne stopnje zahtevnosti oziroma najmanj pet let izkušenj na drugih vodstvenih delovnih mestih v javnem ali zasebnem sektorju.

Ob navedenih pogojih se bo pri kandidatu presojalo tudi, ali je mogoče na podlagi njegovega dosedanjega dela, ravnanja ali obnašanja utemeljeno sklepati, da bo svoje delo opravljal strokovno, pošteno in vestno ter da bo varoval ugled, nepristranskost, zakonitost delovanja in operativno avtonomnost NPU.

Dokazila o izpolnjevanju omenjenih pogojev mora vsebovati tudi prijava, ki jo morajo kandidati v osmih dneh po objavi vabila na spletni strani poslati na urad za upravljanje s človeškimi viri pri ministrstvu za notranje zadeve.

Kot še navajajo na policiji, direktorja NPU na položaj imenuje generalni direktor policije, ki je pri odločitvi vezan na mnenje posebne strokovne komisije. To komisijo sestavljajo trije člani, in sicer predstavnik državnotožilskega sveta, predstavnik urada za preprečevanje pranja denarja in strokovnjak s področja dela varnostnih organov, kriminalistike, kazenskega prava ali dela organov odkrivanja in pregona.