pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novo na tržišču: Smrt prepustite Alenki Žnidaršič Kranjc

Deli na:
Novo na tržišču: Smrt prepustite Alenki Žnidaršič Kranjc

Foto: Bobo

Prvi nadzornici Luke Koper Alenki Žnidaršič Kranjc (AŽK) so poleti, ko se je Primorska upirala Miru Cerarju, neznanci grozili s smrtjo. A 57-letna doktorica znanosti se smrti ne boji, ker ve, da jo čaka za vsakim vogalom. »Smrt nas lahko preseneti v vsakem trenutku in v vsakem trenutku bi morali biti pripravljeni na to možnost,« je zapisano na spletni strani njenega podjetja MPN.

Kaj pomeni MPN? To so kratice za Moj pogrebni načrt. V njem posameznik načrtuje svoj pogreb. Če ga plačate danes, vam ga ne bo treba jutri in dolgoročno privarčujete denar, »ker boste pogreb, ne glede na to, kdaj se zgodi, plačali po ceni, ki velja danes in ne jutri ali prihodnje leto.« A to še ni vse! Če vnaprej plačate pogreb, varčujete. Brez heca. In to celo bolj, kot z drugimi oblikami varčevanja, »saj je denar na voljo takoj, ko ga svojci potrebujejo za pogreb in ni sproščen šele po zapuščinski razpravi, na katero je potrebno čakati nekaj mesecev«. Skratka, nekako v smislu, kar lahko narediš danes, ne odlašaj na jutri. Logično, ni kaj.

Velika prednost je, da sam odločiš, kako boš pokopan, ne pa da o tem odločajo svojci. Seveda, moj denar, moja odločitev. In imaš nešteto možnosti. Če ne želite denarja zapustiti svojim otrokom, vnukom in drugim sorodnikom, se lahko odločite za nadstandardni »premium« načrt. Si predstavljate, da zapustite nekaj tisoč evrov, sorodniki pa vas zagrebejo v običajni krsti, ki bolj spominja na zaboj krompirja kot pa na udobno zadnje počivališče. Tako pač ne gre, zato lahko zdaj svojim mrhovinarskim naslednikom kaj takega preprečite in se dostojno pokopljete. Če pa nimate dovolj denarja, da bi vplačali v enkratnem znesku, lahko tudi obročno, a največ 72 mesecev. Toliko časa potem še ne smete umreti, če nočete da breme nosijo sorodniki. Vnaprej plačana sredstva pa bo MPN obračala v skladih. Da je varno, vam jamči Alenka Žnidaršič Kranjc.

Najboljše pri vsej zadevi je »24-urno dežurstvo«, ki vam ga omogočajo nekateri pogrebni paketi. To pravzaprav pomeni, da nekdo iz sekunde v sekundo čaka, da umrete. To mora biti resnično topel občutek pri srcu, ko človek ve, da je nekdo ves čas z njim in opreza, kdaj bo človek primeren za pod rušo. In ko enkrat zagotovo nastopi ta trenutek, vi lahko umrete povsem brez skrbi, kajti klic svojca na posebno številko je dovolj, da se sproži celotna akcija vašega pogreba. In ta telefonska številka je brezplačna. Celo več. Tudi virtualna osmrtnica na njihovi spletni strani je brezplačna. Ko umrete, ste med »aktualnimi osmrtnicami«, dva dni po pogrebu se samodejno premaknete v »arhiv«. Skratka, ni da ni.

In zakaj se je AŽK odločila za podjetniško iniciativo MNP? Prvič, ima izkušnje in pozna trg. To je seveda čista resnica. Ustanovitelj MPN je podjetje AZ Finance, ki ima v lasti družbo Deos. Ta pa se ukvarja z domovi za starejši. Kar pomeni, da ima AŽK trg za pogrebe na svojem pragu. S tem se ji seveda tudi znižajo stroški, morebitnih popustov za zveste ostarele in na smrt čakajoče v njenih domovih ali kartice zvestobe za skupine starejših prijateljev (štiri pogrebe plačaš, peti je zastonj) še ni. Drugi razlog je, ker MNP »zaokrožuje dejavnosti in smiselno sklene proces za stranko«. Kakopak. Najprej pri AŽK varčuješ za dodatno pokojnino, potem greš v njene domove za ostarele, na koncu se pokoplje njeno podjetje. To je smiselna sklenitev tvojega življenja.