primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Novinarska etika na RTV v zadevi Muženič

Deli na:

Člani programskega sveta RTV Slovenija so se na današnji seji znova razdelili pri obravnavi zadeve Muženič. Sklenili pa so, naj se besedilo poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV začne novelirati, da bodo natančna in določna.

Člani programskega sveta RTV Slovenija so se na današnji seji znova razdelili pri obravnavi zadeve Muženič. Sklenili pa so, naj se besedilo poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV začne novelirati, da bodo natančna in določna.

Nekateri člani sveta so menili, da novinarka Mirjam Muženič, ki je kandidirala na evropskih volitvah, ne more več opravljati dela v informativnem programu. Nasprotniki tega mnenja pa so opozarjali, da novinarka ne more biti sankcionirana zaradi domnevnih kršitev nečesa, kar sploh ni opredeljeno v ustreznih aktih.

Prevladovalo je prepričanje, da je treba odločitev sodišča v tem primeru spoštovati. Za naprej pa je treba področje urediti tako, da bo ureditev nedvoumna, so menili.

Sodišče je v začasni odredbi zapisalo, da se mora novinarka Mirjam Muženič vrniti na svoje delovno mesto. Programski svet je v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Antona Guzeja pozval, da pripravi gradivo o tem, kako je bila začasna odredba sodišča spoštovana.

Sklenili so, naj se poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija začnejo spreminjati v smeri, da bodo bolj jasna. Postopek bodo začeli na komisijah in odborih. Komisije naj same imenujejo člane v krovno komisijo, ki se bo potem podrobneje ukvarjala s to tematiko, so sklenili.

Programski svet je dal tudi pobudo v. d. generalnemu direktorju za začetek postopka za razpis za delovni mesti direktorja Televizije Slovenija in direktorja Radia Slovenija. Aprila namreč dosedanjima direktorjema poteče mandat.

Ob obravnavi vprašanja dvojezičnega dodatka je Guzej povedal, da so 71 zaposlenim v regionalnih centrih že začeli izplačevati dodatek, tako da so "v pretežnem delu problem rešili".

Vendar dodatek zahtevajo tudi drugi zaposleni, tako da je programski svet sklenil zaprositi za avtentično razlago zakonodaje. Po tem naj bi bili nadaljnji koraki, ki jih je še treba storiti, bolj jasni.

Ker dosedanjim članom obeh programskih odborov za RTV programe narodnih skupnosti sredi aprila poteče mandat, so na seji na predlog predstavnikov narodnih skupnosti v svetu v odbor za italijanski narodnostni program imenovali Vesno Mikolič in Salvatorja Žitka, v odbor za madžarski narodnostni program pa Ilono Zadravec Szekeres in Lilijano Štampah Kepe.

Točko o informativnem programu TV Slovenija pa so zaradi odsotnosti odgovornega urednika tega programa preložili.