stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novi nadzorniki Petrola

Deli na:

Lastniki Petrola so na današnji skupščini podprli nasprotni predlog Kada in Soda o imenovanju novih nadzornikov. Vanj so z današnjim imenovali Žigo Debeljaka, Urbana Goloba, Tomaža Kuntariča, Tomaža Berločnika in Bruna Koreliča, s 16. julijem pa bo mandat začel Dari Južna.

Lastniki Petrola so na današnji skupščini podprli nasprotni predlog Kada in Soda o imenovanju novih nadzornikov. Vanj so z današnjim imenovali Žigo Debeljaka, Urbana Goloba, Tomaža Kuntariča, Tomaža Berločnika in Bruna Koreliča, s 16. julijem pa bo mandat začel Dari Južna.

Omenjeni člani nadzornega sveta so bili imenovani na podlagi danes spremenjenega nasprotnega predloga Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod). Kad in Sod sta že sredi marca vložila nasprotni predlog glede imenovanja Petrolovih nadzornikov, v katerem pa ni bilo prvega moža Mercatorja Žige Debeljaka in člana uprave Hypo Alpe Adria Bank Urbana Goloba, temveč Matjaž Janežič in Milan Medved.

Mercator je v lastništvo Petrola stopil v petek, ko je z Novo Ljubljansko banko (NLB) sklenil pogodbo, na podlagi katere je postal lastnik 126.365 oz. 6,06 odstotka delnic Petrola. Šlo naj bi za delnice, ki jih je NLB prejšnji teden zasegla Istrabenzu zaradi neizpolnitve obveznosti iz pogodbe o prodaji in reodkupu delnic.

Uprava in dosedanji nadzorni svet Petrola so za člane nadzornega sveta predlagali Medveda, Bruna Koreliča, Stanislava Valanta, Darija Južno, Milana Podpečana in Mirana Mejaka, a se o tem predlogu zaradi izglasovanega predloga Kada in Soda, o katerem so delničarji odločali najprej, na skupščini ni glasovalo.

Prav tako delničarji niso glasovali o predlogu Istrabenza, ki je za člane nadzornega sveta predlagal Medveda, Koreliča, Valanta, Južno, Jenežiča in Alda Gabrijela. Istrabenz je zato na sklep o imenovanju članov nadzornega sveta napovedal izpodbojno tožbo, možnost vložitve izpodbojne tožbe pa je napovedal tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič.

V Istrabenzu so pojasnili, da so izpodbojno tožbo napovedali zlasti zato, ker na skupščini niso bila razjasnjena vsa vprašanja glede upravičenosti izvrševanja glasovalnih pravic iz delnic Petrola, upoštevajoč dogajanja v zadnjih dveh tednih (razveze reodkupnih pogodb, prenos delnic z NLB na Mercator). Istrabenz se bo po preučitvi dejanskega stanja in pravnih možnosti odločil, ali bo izpodbojno tožbo tudi vložil.

Danes imenovani člani nadzornega sveta Petrola bodo zamenjali zdajšnjega predsednika Viktorja Barago, ki mu mandat poteče sredi julija, ter člane Milana Podpečana, Bojana Šrota in Aleša Marinčka.

V nadzornem svetu Petrola so sicer poleg omenjenih predstavnikov kapitala še trije predstavniki zaposlenih, in sicer Samo Gerdin, Franc Premrn in Andrej Tomplak. V nadzorni svet so bili za štiriletno mandatno obdobje imenovani 16. februarja, skupščina pa se danes seznanila z njihovim imenovanjem.

Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je po skupščini novinarjem dejal, da so bila v nadzorni svet družbe imenovana sama eminentna imena. "Vesel sem, da je bil imenovan tak nadzorni svet, gre za strokovnjake, veliko članov pa je samih vpetih v težko poslovanje današnjega dne in dobro pozna vodenje podjetja," je zatrdil Kryžanowski.

Kot je še poudaril prvi mož Petrola, nadzorni svet nadzoruje upravo in vodstvo družbe pričakuje, da bo nadzorni svet skupaj z upravo delničarjem omogočil večji donos.

Nad izglasovanim nasprotnim predlogom Kada in Soda ni bil presenečen niti prvi mož NFD Stanislav Valant, ki sta ga sicer za člana nadzornega sveta predlagala tako uprava oz. dosedanji nadzorni svet Petrola kot Istrabenz. "Čeprav so bila nova imena usklajevana v zadnjem trenutku, zaradi vnaprej oblikovane večine to ni posebno presenečenje," je dejal novinarjem.

"Zame je presenečenje morda le to, da država na ta način posredno prevzema gospodarsko družbo, čeprav je njene udeležba v lastniški strukturi zgolj 30-odstotna. To pa je tema, o kateri mora razmišljati kdo drug v državi. Taka praksa ni dobra," je poudaril Valant.

Precej bolj razburjen nad imenovanjem novih nadzornikov pa je bil Verbič, ki je na skupščini zastopal interese 940 malih delničarjev Petrola. "Ogorčeni smo. Kljub visoko letečim obljubam Kada in Soda oz. upravljalcev državnega premoženja se nadaljuje ista zgodba. Kjer je možnost, največji lastniki mimo dobre prakse prihajajo na skupščino s predlogi, ki niso bili vnaprej predstavljeni," je besnel Verbič.

Na ta način so po Verbičevih besedah v nadzorne svete imenovani ljudje, ki pomembno vplivajo na prihodnost družb in naložb malih delničarjev. "V Petrolu je malih delničarjev nekaj več kot 25 odstotkov in še vedno nimajo predstavnika v nadzornem svetu, nobene možnosti nadzora ali soupravljanja družbe," je dejal. Mali delničarji so za člana nadzornega sveta predlagali Mirana Mejaka, ki ga je v svoj predlog sklepa vključila uprava oz. nadzorni svet Petrola.

Delničarji Petrola so sicer danes podprli tudi predlog Kada in Soda o znižanju sejnin članom nadzornega sveta. Tako je višina sejnine za člana za udeležbo na seji določena v višini 412,50 evra bruto, za predsednika pa 536,25 evra bruto. Za sodelovanje na dopisni seji bo član prejel 330 evrov bruto, predsednik nadzornikov pa 429 evrov bruto.

Valant je sicer predlagal, da bi nadzorni svet sejnino dobil plačano le v primeru sklicane seje, ne pa tudi za dopisno sejo. Ker pa so delničarji predlog Kada in Soda izglasovali, o Valantovem predlogu niso glasovali.

Lastniki Petrola so potrdili tudi spremembo statuta, in sicer v delu, ki se nanaša na način obveščanja delničarjev, uskladitev navedbe dejavnosti z novo standardno klasifikacijo in redakcijske spremembe. Sprememba statuta začne veljati z dnem vpisa v sodni register.