Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nove vinjete

Deli na:

Z današnjim dnem so začele veljati vinjete za krajše časovne obdobje. Tedenske in mesečne vinjete, za katere je treba odšteti 15 oz. 30 evrov, je mogoče kupiti na 1500 prodajnih mestih v Sloveniji in na 580 v sosednjih državah. Polletne vinjete za osebna vozila se ukinjajo, za letne pa je treba odšteti 95 evrov.

Z današnjim dnem so začele veljati vinjete za krajše časovne obdobje. Tedenske in mesečne vinjete, za katere je treba odšteti 15 oz. 30 evrov, je mogoče kupiti na 1500 prodajnih mestih v Sloveniji in na 580 v sosednjih državah. Polletne vinjete za osebna vozila se ukinjajo, za letne pa je treba odšteti 95 evrov.

Družba za avtoceste v RS (Dars) je naročila 1,5 milijona tedenskih vinjet za osebna vozila in 65.000 vinjet za motorna vozila. Letos bodo namesto mesečnih vinjet za osebna vozila porabljene že natisnjene polletne vinjete, kupci pa bodo o spremembi njihove veljavnosti obveščeni ob nakupu s posebno zloženko. Ta bo priložena vsaki vinjeti.

Že kupljene letne in polletne vinjete - Dars je do 15. junija prodal 823.000 letnih in 668.000 polletnih vinjet - bodo veljale do izteka predvidenega roka; torej letne do konca januarja prihodnje leto, polletne pa do preteka šestih mesecev od nakupa. Če je za začetek veljavnosti polletne vinjete označen 1. julij ali pozneje, bodo te veljale kot mesečne.

Z uvedbo vinjet za krajše časovno obdobje je nekoliko spremenjena tudi njihova oblika. Tako so kvadratki, ki služijo označitvi veljavnosti vinjete, razporejeni podobno kot pri avstrijskih vinjetah, s čimer bo olajšan nadzor.

Proizvajalci vozil in znanstvene ustanove, ki opravljajo testiranje vozil in imajo dovoljenje upravne enote za uporabo kovinskih preizkusnih tablic, bodo lahko vozili po cestninskih cestah brez nameščene vinjete, vendar pa bodo morali imeti v vozilu vinjeto ter izvirnik potrdila upravljalca z vpisano registrsko številko vozila in serijsko številko vinjete. V nasprotnem primeru jim grozi 300 evrov kazni.

Slovenija je vinjetni sistem cestninjenja uvedla 1. julija lani. Do konca junija letos so bile v veljavi polletne vinjete po ceni 35 evrov in letne vinjete po ceni 55 evrov. Evropska komisija je nato zaradi po njenem diskriminatornega načina cestninjenja zamrznila črpanje kohezijskih sredstev in sprostitev sredstev pogojevala s spremembo sistema cestninjenja v Sloveniji oz. uvedbo vinjet za krajše časovno obdobje.

Vlada je tako konec marca letos napovedala, da bo uvedla vinjete za krajše časovno obdobje. Cene vinjet je določila z uredbo 19. junija.