primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Slovenija

Nove podrobnosti v primeru Prijatelj

Deli na:

Med preiskavo o podkupovanju in različnih poslih poslanca Srečka Prijatelja, ki je že od 13. marca v priporu, se razkrivajo vedno nove podrobnosti in zgodbe. Po mnenju koprskih kriminalistov je poslanec poleg Mikuža in Potokarja poskušal izterjati denar tudi od lokalne televizije Vitel iz Dornberka oziroma njene direktorice.

Med preiskavo o podkupovanju in različnih poslih poslanca Srečka Prijatelja, ki je že od 13. marca v priporu, se razkrivajo vedno nove podrobnosti in zgodbe. Po mnenju koprskih kriminalistov je poslanec poleg Mikuža in Potokarja poskušal izterjati denar tudi od lokalne televizije Vitel iz Dornberka oziroma njene direktorice.

Kot je za STA povedala direktorica Vitela Dolores Žigon Klaut naj bi šlo za znesek okrog 7500 evrov. Toliko naj bi znašala sponzorska sredstva, ki so jih različni sponzorji nakazali lokalni televiziji Vitel za pripravo Prijateljeve predvolilne kampanje leta 2008, Prijatelj pa je omenjeni znesek terjal od direktorice.

"Sama nisem vložila nikakršne kazenske ovadbe, zato domnevam, da se je tožilstvo odločilo za pregon po uradni dolžnosti. Zaslišana sem bila namreč na koprskem sodišču glede kaznivih dejanj, v katerih je oškodovanec Marjan Mikuž," je povedala Žigon Klautova.

Koprsko okrožno tožilstvo je zaradi domnevnih izsiljevanj župana občine Divača Matije Potokarja že zahtevalo razširitev preiskave, dopolnili naj bi jo tudi s preiskavo, ki je stekla v povezavi z Luko Koper in njenimi nakupi zemljišč na Orleški gmajni blizu Sežane.

Poslanec Srečko Prijatelj pa naj bi bil, kot piše današnji Večer, skupaj z Marjanom Mikužem kot nekdanjim poslovnim partnerjem vpleten v nedokončane nepremičninske posle v občini Sežana. V bližini nekdanjega mejnega prehoda z Italijo naj bi posredovala pri nakupu zemljišč za italijansko družbo Tonon, ki je tu želela zgraditi veliko trgovsko središče.

V posle, za katere naj bi Prijatelj in Mikuž prejela kar milijon evrov provizije, je vpletena tudi sežanska občina. Italijansko podjetje so že lani preiskovali državni organi pregona, vodstvo družbe pa je bilo aretirano zaradi davčnih utaj; njihovi nepremičninski posli so bili tako v Italiji kot tudi pri nas predmet podrobnih kriminalističnih preiskav.

Iz gradiva, priloženega spisu Srečka Prijatelja pa naj bi, po navedbah današnjega Dnevnika, prišli v javnost tudi prepisi prisluhov pogovora med poslancem Zmagom Jelinčičem in obrambno ministrico Ljubico Jelušič. Policija je prepise prisluhov med Jelinčičem in Jelušičevo ter med poslancem in državnim sekretarjem Andrejem Horvatom izročila tožilstvu, to pa kasneje sodišču skupaj s spisom priprtega Prijatelja, katerega pregon so načrtovali zaradi suma korupcijskih dejanj, povezanih z aeronavtičnim muzejem.