kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova: vzpon NSi

Deli na:

NSi je v devetih letih doživela vzpone in padce, zdaj pa je zopet na poti vzpona, je na novinarski konferenci ob devetletnici NSi dejala njena predsednica Ljudmila Novak. Predsednica strankinega sveta Mojca Kucler Dolinar meni, da se stranka v zadnjih letih volivcem ni izneverila, zato je prepričana, da se ji bo uspelo vrniti v parlament.

NSi je v devetih letih doživela vzpone in padce, zdaj pa je zopet na poti vzpona, je na novinarski konferenci ob devetletnici NSi dejala njena predsednica Ljudmila Novak. Predsednica strankinega sveta Mojca Kucler Dolinar meni, da se stranka v zadnjih letih volivcem ni izneverila, zato je prepričana, da se ji bo uspelo vrniti v parlament.

Novakova je prepričana, da Slovenija potrebuje stranko, kot je NSi, to je "stranko, ki deluje v interesu tistih Slovencev, ki želijo živeti in delati v duhu trajnih in tradicionalnih slovenskih in krščanskih vrednot". To je tudi tisto, za kar je bila stranka po njenih besedah ustanovljena in zaradi česar tudi deluje.

Predsednica strankinega sveta NSi in nekdanja ministrica za visoko šolstvo Kucler Dolinarjeva je spomnila, da bo imela stranka jeseni kongres, na katerem nameravajo preveriti strankin program in ga prilagoditi "aktualnosti časa". Če se bodo v stranki pogovarjali in še naprej delali dobro, "potem tudi uspeh ne bo izostal".

Za zdaj še ni znano, ali bo kongres volilni, saj se po besedah predsednice Novakove o tem v stranki še odločajo. Je pa Kucler Dolinarjeva povedala, da se na kongresu, če bo ta volilni, ne bo potegovala za predsednico.

Se pa namerava v tekmo za ponovno vodenje stranke podati Novakova. Pri tem si želi, da bi imela več protikandidatov, da bi lahko tisti, ki bo dobil največ glasov, "lažje in boljše vodil NSi". Prepričana je, da bi bilo prav, da kandidira tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Novakova, ki od zadnjih evropskih volitev ni več evropska poslanka, si sicer trenutno še vedno išče službo. Država je bila namreč do evropskih poslancev mačehovska, "saj nam ni uredila niti osnovnega statusa", je dejala in dodala, da med drugim obstaja možnost, da se vrne v nekdanjo službo učiteljice.

Povedala je še, da nekdanji predsednik NSi Andrej Bajuk v stranki ni več aktiven, čeprav imajo občasno z njim še kontakte.

Na novinarski konferenci je sicer Novakova ocenila tudi aktualno politično dogajanje. Kot je dejala, Slovenija trenutno ni samo v gospodarsko-finančni krizi, pač pa tudi moralni, socialni in politični, saj je slovenska politična elita izgubila kompas. "Že nekaj časa so glavne novice slovenske politike afere in obtožbe, v katere so vpleteni tako gospodarstveniki kot politiki. Glavne novice so napovedi tožb proti nekdanjim ministrom, tajkunom, nadzornikom in direktorjem, vendar se na koncu ne zgodi nič. Tisti, ki so dejansko manipulirali, jim ne moremo ničesar dokazati, kar pomeni, da kaznujemo kurje tatove. Kdor je dejansko naredil škodo, pa ostaja nekaznovan," meni Novakova.

Kritična je tudi do menedžerjev. Ti se namreč po njenem ukvarjajo predvsem s "svojimi lastniškimi deleži in poštnimi nabiralniki v tujini, namesto da bi se ukvarjali z racionalizacijo in konkurenčno sposobnostjo svojih podjetij. Zato se tudi ruši slovensko gospodarstvo," je poudarila.

V NSi menijo, da je treba v slovenski družbi razviti takšna pravila igre, "da bomo imeli vsi državljani možnosti za razvoj lastne ustvarjalnosti in da bo vsakdo, ne glede na politično pripadnost, neovirano razvil svoje intelektualne, kulturne in podjetniške potenciale".

Novakova se je opozorila tudi na problem obnove Bolnišnice Franja. Po njenem bi bilo treba strokovno oceniti, v kakšnem obsegu je v prihodnosti bolnišnico - to sicer vidi kot dragocen spomenik humanitarne pomoči v času NOB - še smiselno obnavljali, "da ga ne bi bilo treba vedno znova obnavljati in vanj vlagati velika sredstva. Vemo namreč, da so mnoge stanovanjske hiše ogrožene, da vlada socialna revščina, zato bi morali tudi tukaj denar davkoplačevalcev uporabljati bolj racionalno".