evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novakova: Korupcija ogroža vso državo, z njo se je treba spopasti kot s plevelom

Deli na:
Novakova: Korupcija ogroža vso državo, z njo se je treba spopasti kot s plevelom

Foto: Bobo

Zaradi korupcije je ogrožena cela država, zato se je s tem treba spopasti kot s plevelom, meni predsednica NSi Ljudmila Novak. Pri izbiri novega gospodarskega ministra pričakuje, da bo imela premierka dobro roko, o ministru Samu Omerzelu pa pravi, da je neverodostojen in bi moral odstopiti sam. Ob tem jo čudi odločitev DL za podporo Omerzelu.

Novakova je na današnji novinarski konferenci korupcijo primerjala s hudim plevelom, ambrozijo. "Ker nismo začeli pri majhnih stvareh in bili pozorni, se je tako močno razširila, da je ogrožena praktično cela država," je povedala. Po njenem mnenju je naloga ne le vseh nadzornih organov, institucij in politike, ampak tudi vseh državljanov, da se s korupcijo spopadejo kot s plevelom.

Izrazila je obžalovanje, da vodstvo protikorupcijske komisije v odstopu torkovega javnega pisma ni objavilo že veliko prej, saj da v njem navajajo dejanske težave v Sloveniji in tudi rešitve. Novakova od vseh odgovornih institucij, tudi aktualne vlade, pričakuje sprejem potrebnih ukrepov.

Ob nedavnem odstopu gospodarskega ministra Stanka Stepišnika predsednica NSi ocenjuje, da je to dobra priložnost za boljšega ministra, ki bi moral izhajati iz gospodarstva. Po njenih besedah je sicer prav, da premierka Alenka Bratušek išče investitorje v tujini, a to ne bo učinkovito, dokler ne bodo vzpostavljeni dobri pogoji za gospodarstvo.

Spomnila je tudi na odločitev izvršilnega odbora stranke, da bi podprli interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela. Sicer pa v NSi menijo, da bi minister moral odstopiti sam, ker ni držal besede in ker je v konfliktu interesov. "Če se gre podjetnika, kar je seveda dobro in pozitivno, pa ne bi smel sprejeti take funkcije," je dodala Novakova.

Glede na to, da prvak DL Gregor Virant ves čas poudarja ničelno stopnjo tolerantnosti do korupcije, pa predsednico NSi čudi, da se je DL, iz vrst katere prihaja Omerzel, odločila za podporo ministru.

Novakova se je dotaknila tudi ponedeljkovega srečanja vodij strank s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Kot je med drugim dejala, so v NSi (podobno kot v SDS) želeli, da bi vlada pripravila primerjalno analizo, kaj pomeni zadolževanje po visoki obrestni meri in kaj bi pomenila evropska pomoč. A je po njenih besedah Bratuškova to predstavitev zavrnila, ker da je državljanom obljubila, da bo ohranila suverenost Slovenije.

V NSi ocenjujejo, da bi se Slovenija morala zadolževati po najugodnejših obrestnih merah, ne pa denar "brezglavo sprejemati, s tem da niti javnost ne sme vedeti, od koga". To po mnenju Novakove povzroča nezaupanje vladi, pa tudi razna ugibanja. V stranki sumijo, da gre tudi tukaj za korupcijo.

Ker so v najmanjši parlamentarni stranki prepričani, da bodo na prihodnjih volitvah podvojili svoj rezultat, podpirajo tudi spremembe volilnega sistema, ki bi med drugim prinesle dvig volilnega praga s štirih na pet odstotkov. Če bi bil prag višji, pa bi bilo omejevanje demokracije preveliko, je sklenila Novakova.