mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova Slovenija bi se problema čakalnih vrst lotila z ... zasebniki

Deli na:
Nova Slovenija bi se problema čakalnih vrst lotila z ... zasebniki

Čakalnica - Foto: Dreamstime

Ključen problem zdravstva je dostopnost do zdravstvenih storitev, menijo v NSi. Zato predlagajo dopolnitve zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po katerem bi na področjih, kjer je presežena dopustna čakalna doba, uporabili vse zmogljivosti v zdravstvu, torej tudi zasebnike.

Zakonski predlog, ki ga je NSi nedavno vložila v parlamentarni postopek, tako predvideva, da bi vsak posameznik, ki na zdravljenje čaka nad dopustno dobo, storitev lahko opravil pri kateremkoli izvajalcu zdravstvene dejavnosti, plačnik pa bi ostal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Tako bi zavarovanim osebam omogočili, da uveljavijo pripadajočo pravico do zdravstvenega varstva in dostopa zdravstvene storitve v obsegu pravic, kot jih določa zakon in z neposrednim plačilom takšne zdravstvene storitve iz zbranih premij obveznega zdravstvenega zavarovanja. Slednje bi veljalo tudi v primeru izbire zdravnika in izvajalca zdravstvene dejavnosti zunaj javne zdravstvene mreže, kadar je v okviru javne zdravstvene mreže presežena najdaljša dopustna čakalna doba, piše v predlogu zakona.

Cilj slednjega je vključitev vseh razpoložljivih resursov, ki jih ima Slovenija, in to pod istimi pogoji, kot to sedaj velja v javnih zdravstvenih zavodih. S tem v NSi k trem zakonskim predlogom, ki jih je do zdaj za reševanje težav v zdravstvu pripravila vladna stran, dodajajo četrti steber, to so pacienti, je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril predsednik strokovnega odbora NSi za zdravstvo Matjaž Trontelj.

Med ključnimi učinki zakona je sicer izpostavil še možnost hitrejše vrnitve na delovno mesto, s čimer bi bilo moč reševati pomanjkanje kadra v določenih poklicih. Med posamezniki, ki zaradi dolgih čakalnih dob ne morejo pravočasno do posameznih zdravstvenih storitev, je namreč tudi veliko posameznikov v bolniškem staležu, tudi dolgotrajnem.



Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina so z zakonskim predlogom tudi že seznanili ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Verjame, da bo mogoče doseči konsenz, minister pa po njegovih navedbah ni vnaprej zavrnil predloga. Predlog zakona, za katerega Tonin računa, da bi ga DZ sprejel do konca leta, v tej fazi omogoča, da se o njem še uskladijo, zatrjuje.

Iz poslanske skupine Gibanje Svoboda so za STA sporočili, da bodo predlog NSi podrobno preučili. A, kot so dodali, "se je doslej že izkazalo, da zgolj povečevanje sredstev za večji obseg zdravstvenih storitev, tudi s pomočjo zasebnikov, a brez drugih ukrepov, ki stremijo k učinkovitejšemu delovanju zdravstva, ni rešitev ne v dobro javnega zdravstva ne pacientov". Da vključevanje koncesionarjev do zdaj ni prineslo skrajšanja čakalnih dob, so opozorili tudi v SD in Levici, kjer predlogu pričakovano nasprotujejo. Zasebno zdravstvo ni v enakem položaju kot javno, zasebni izvajalci pa se osredotočajo na donosnejše zdravstvene dejavnosti, so ob tem še poudarili.

Tonin je sicer še dejal, da so v NSi počakali z vložitvijo lastnih zakonskih predlogov, saj so se želeli izognili očitkom o procesnem oviranju vladnih predlogov. A je vladna koalicija doslej pripravila tri zakonske predloge, ki naj bi prinesli spremembe na področju digitalizacije zdravstva, drugačnega upravljanja ZZZS in preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pa po Toninovem mnenju kratkoročno ne bo izboljšalo dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Zato so nujni tudi drugi ukrepi, poudarja in dodaja, da bodo s predlogom dopolnitve zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju neizogibno morali odpreti tudi vprašanji samega položaja zdravnikov in upravljanja zdravstvenih zavodov.