Revija Reporter
Slovenija

Nova predsednica LDS je po komaj mesecu in pol že odstopila

STA

7. jun. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Anja Fabiani

lds.si

Anja Fabiani je zaradi konflikta interesov odstopila z mesta predsednice LDS, kamor je bila izvoljena na aprilskem kongresu stranke.

Kot je pojasnila v izjavi za javnost, gre za konflikt, nastal ob dejstvu, da je hkrati članica dveh strank - Alde in LDS. Da ji je zaradi predsedovanja LDS grozila izguba diplomatske službe, ne omenja.

Fabianijeva je navedla, da je že več let članica Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo - Alde, ki pa je s 4. majem postalo prva legalno priznana evropska politična stranka. Statut LDS pa v 11. členu določa, da član LDS ne more biti istočasno včlanjen v drugi politični stranki. "Zato moja predsedniška funkcija, na katero sem bila izvoljena 22. aprila 2017, ni več v skladu s statutom LDS," je navedla v izjavi.

Hkrati pa dodaja, da ostaja aktivna v LDS kot pooblaščenka za povezovanje LDS s sorodnimi liberalno-demokratskimi strankami v slovenskem prostoru in za vstop LDS v Alde. Kot predsednica LDS je namreč takoj po izvolitvi vložila prošnjo za vstop LDS v Alde.

Niti z besedo pa se kljub poprejšnjemu vprašanju STA ni dotaknila navedb včerajšnjega Dnevnika, da je Fabianijevo, ki je diplomatka, njen delodajalec, torej ministrstvo za zunanje zadeve po tistem, ko je postala predsednica LDS, opozoril, da 45. člen zakona o zunanjih zadevah določa, da diplomat ne sme imeti funkcij v političnih strankah. Že aprila so jo pozvali, naj uredi svoj status in jih o tem obvesti do začetka junija, sicer bodo proti njej uvedli postopek. Obenem so v ponedeljek Dnevniku pojasnili, da nadaljujejo postopek, ki ga določa delovnopravna zakonodaja v primeru kršitve pogodbenih obveznosti, na podlagi česar se je dalo sklepati, da se Fabianijeva za odstop z mesta predsednice LDS ni odločila. Fabianijeva pa jim je povedala še, da še preverja nekatera nova pravna dejstva.

Zdaj pa je torej odstop z mesta predsednice stranke potrdila, a iz drugih razlogov. STA sicer še čaka na dodatna pojasnila LDS v zvezi s tem, kdo bo vodil stranko po odstopu Fabianijeve in glede statusa Fabianijeve v LDS glede na določila statuta LDS, kot jih navaja sama.

Fabianijeva, ki je zaposlena v sektorju za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na ministrstvu za zunanje zadeve, je na čelo zunajparlamentarne stranke LDS stopila na aprilskem kongresu. Že takrat so v stranki zapisali, da gre za "koordinatorko individualnih članov Alde v Sloveniji" in da ne gre za politično neznanko v slovenskem političnem prostoru.

Kot je bilo razbrati iz njihovih takratnih sporočil, so v LDS upali, da jih bo novoizvoljeno vodstvo na čelu s Fabianijevo popeljalo na volitve 2018. Začeli so namreč priprave na volitve in sprejeli izhodišče programa prihodnosti LDS, nekdaj najmočnejše in vodilne stranke, ki je s pokojnim Janezom Drnovškom na čelu vodila več slovenskih vlad, a nato razpadla in na volitvah leta 2011 izpadla iz parlamenta.