skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

adriana, življenje-na-tehtnici Njena.si

Adriano pri hujšanju ovirala velika samozavest

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Nova paradržavna družba

Deli na:

Kad, Sod in DSU bodo na Posebno družbo za podjetniško svetovanje (PDP) prenesle svoje naložbe v družbah Adria Airways, Aero, Elan Skupina, Elektrooptika, Fotona, Novoles, Paloma, Rimske terme, Unior in Vegrad. Namen PDP je, da bo z aktivnim upravljanjem povečeval sedaj nizke vrednosti teh naložb, končni cilj pa je prodaja.

Kad, Sod in DSU bodo na Posebno družbo za podjetniško svetovanje (PDP) prenesle svoje naložbe v družbah Adria Airways, Aero, Elan Skupina, Elektrooptika, Fotona, Novoles, Paloma, Rimske terme, Unior in Vegrad. Namen PDP je, da bo z aktivnim upravljanjem povečeval sedaj nizke vrednosti teh naložb, končni cilj pa je prodaja.

PDP bo združeval upravljalske pravice deležev, ki jih imajo Kapitalska družba (Kad), Slovenska odškodninska družba (Sod) in DSU v podjetjih v težavah, ter bo sodeloval pri prestrukturiranju in sanaciji teh podjetij. "Ocenjujemo, da bi se prodaja teh deležev lahko izvršila v roku treh do petih, šestih let, odvisno od uspešnosti povečevanja vrednosti teh naložb in od takratnih razmer na trgu," je na današnji novinarski konferenci Kada dejal izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele.

Skupna vrednost naložb, ki jih bodo Kad, Sod in DSU prenesle na PDP, znaša 66,8 milijona evrov. Kad bo po dokapitalizaciji postal skoraj 74-odstotni lastnik PDP, Sod skoraj 23-odstotni, DSU pa triodstotni.

PDP bo imel približno 71 milijonov evrov kapitala, pet milijonov evrov ima denarnih depozitov in bo deloval kot finančni posrednik, je povedal predsednik uprave Kada Borut Jamnik. Predvideno je, da bo donosnost upravljanja deležev pozitivna oz. višja od donosnosti bančnega trga, je dodal Golob Matzele.

V omenjenih podjetjih bo PDP po njegovih besedah ali večinski ali največji posamični lastnik. V vseh podjetjih se je že seznanil s ključnimi kazalci poslovanja. "Nato bo sodeloval pri ureditvi medsebojnih razmerjih glede načina aktivnega upravljanja družbe ter sodeloval pri opredelitvi ključnih pomanjkljivosti in slabosti v družbi ter pripravi ustreznih ukrepov," je povzel Golob Matzele.

PDP bo imel v Adrii Airways 87,38-odstotni delež, v Aeru 32,60 odstotka, v Elan Skupini 66,37 odstotka, Elektrooptiki 70,48 odstotka, Fotoni 70,48 odstotka, Novolesu 20,84 odstotka, Palomi 70,97 odstotka, Rimskih termah 15,88 odstotka, Uniorju 45,05 odstotka, v Vegradu pa 29 odstotkov.

PDP se je doslej vključil tudi v reševanje problematike Steklarske Nove, kjer po njegovih besedah "dogovor ni bil izpeljan", ter v reševanje Mure. Pogovori o potencialnem vstopu oz. o rešitvah za poslovanje družbe Mura in partnerji še niso zaključeni, zato Golob Matzele tega, ali bo PDP vstopil tudi v to podjetje, ni želel komentirati.

PDP je za Kad korak v smeri, da se bo lahko posvetil svojemu poslanstvu, to je upravljanje premoženja na način, ki bo omogočal dolgoročno zagotavljanje dodatnih virov za financiranje pokojninske blagajne. Po Jamnikovem mnenju je PDP takšna družba, ki bi morala počasi iz lastništva Kada, Soda in DSU v last države. Sicer pa je glede preoblikovanja Kada povedal, da je trenutno še vse v pripravljalni fazi.