oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova liberalna stranka! Kdo bo gospodar Prstana: Vodopivec, Štih ali Štular?

Deli na:
Nova liberalna stranka! Kdo bo gospodar Prstana: Vodopivec, Štih ali Štular?

Tomaž Štih - Foto: Bobo

Nova liberalna stranka naj bi se imenovala Prstan, njeni pobudniki pa so Blaž Vodopivec, Mitja Štular in Tomaž Štih.

Nova liberalna (pragmatična) stranka Prstan naj bi po napovedih pobudnika Blaža Vodopivca nastala »nekje do konca maja«. Poleg njega sta uradna pobudnika Mitja Štular in Tomaž Štih, prvi je znan kot nekdanji predsednik programskega sveta RTVS in vodja civilne iniciative Za pravično Slovenijo, drugi pa kot nekdanji programski tajnik Državljanske liste in zagovornik klasičnega liberalizma.

Foto: Bobo - Mitja Štular

Blaž Vodopivec je psiholog in finančnik, ki se ukvarja z nepremičninami, nekoč je bil tesni sodelavec pidovskega barona Igorja Laha. Lani je izstopil iz SDS, da bi na noge postavil liberalno usmerjeno stranko, ob čemer jim je v slovo zapisal: »Moje spoštovanje do vaše stranke in njenega predsednika ostaja nespremenjeno.«

Nova stranka naj bi bila gospodarsko in socialno liberalna, sredinska in napredna. Njene vrednote bodo svoboda, odgovornost, poštenost, napredek, tolerantnost in solidarnost. Prizadevali si bodo za svobodno gospodarsko družbo in ustvarjanje konkurenčnega okolja, ki bo privlačno za zasebne naložbe, za domači in čezmejni kapital.

»Ugotavljamo, da je prišel čas, da sredinski del volilnega telesa dobi vizijo moderne, razvojno uspešne, na svobodi, zasebni pobudi, enakih pravilih za vse in odgovornosti posameznikov utemeljene prihodnosti,« piše v internem dokumentu stranke Prstan. »Ne strinjamo se, da je v Sloveniji krize konec. To je zgodba vladajoče elite, ki si je res dobro postlala. Plače v zasebnem sektorju niso zrasle že deset let.«

Stranka želi poseči v sredino, tudi do volivcev levice, ki so jim blizu ideje liberalizma. Nekaj podobnega, kot je na volitvah leta 2011 uspelo Državljanski listi Gregorja Viranta. Toda pri tem je bolj kot program pomembno ime voditelja. Kot smo neuradno slišali, Vodopivec še vedno išče predsednika, če ga ne bo našel, jo bo vodil sam.

Dejstvo pa je, da Vodopivec ni ravno karizmatična oseba, zaradi svoje kontroverzne podjetniške preteklosti je lahko prej odbijajoč. Prva tako tudi ni znano, kdo vse sodeluje pri tem projektu. Nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča ni zraven. Kot nam je odgovoril, ne sodeluje pri tem projektu, o njem ne ve nič, zato tudi ne ve, koliko je resen. Tudi Matej Lahovnik ne sodeluje, saj ne načrtuje vrnitve v politiko. S projektom pa je bil seznanjen nekdanji minister za razvoj Žiga Turk: »Zdi se mi resen.« Toda kot nam je dodal, pri tem projektu ne sodeluje. Romana Jordan se je umaknila na Inštitut Jožefa Stefana.

Od kod ime Prstan, ni znano, morda iz romana Gospodar prstanov, kjer nastopajo tudi hobiti. Toda kot pravijo, ni nujno, da se bo na koncu res tako imenovala. S prvimi težavami se bo nova stranka verjetno spoprijela že ob nastanku. Za ustanovitev mora zbrati najmanj dvesto overovljenih podpisov, kar ni tako preprosto. To pomeni, da mora pozvati ustanovne člane, da gredo na upravne enote, tam overijo ustanovne izjave in jim jih pošljejo. Druga možnost pa je, da to storijo na ustanovnem kongresu, vendar se mora tam zbrati najmanj dvesto ljudi.