reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NLB prodala zasežene deleže

Deli na:

NLB je danes na Ljubljanski borzi prodala vse delnice Pivovarne Laško in Mercatorja, ki jih je zaradi nevračila 130 milijonov evrov posojila junija zasegla Infond Holdingu. 23,5-odstotni delež delnic Pivovarne je prodala za skupno 64,8 milijona evrov, 10,75-odstotni delež Mercatorja pa za 66,8 milijona evrov.

NLB je danes na Ljubljanski borzi prodala vse delnice Pivovarne Laško in Mercatorja, ki jih je zaradi nevračila 130 milijonov evrov posojila junija zasegla Infond Holdingu. 23,5-odstotni delež delnic Pivovarne je prodala za skupno 64,8 milijona evrov, 10,75-odstotni delež Mercatorja pa za 66,8 milijona evrov.

 

Ponujene delnice Pivovarne Laško so bile prodane v dveh svežnjih, po 343.053 in 1.713.685 delnic, po ceni 31,50 evra. Delnice Mercatorja, 404.832 delnic oz. 10,75-odstotni delež, je banka prodala po 165 evrov za delnico.

"Prodajno" mrzlico je že kmalu po odprtju borznega trga sprožila sklenitev dveh poslov s svežnji delnic Mercatorja in Pivovarne Laško. Prodajalec deležev naj bi bila po neuradnih podatkih Banka Celje, pri kateri je Infond Holding posojila prav tako zavaroval z zastavo delnic Mercatorja in Pivovarne Laško.

Za 104.270 delnic oz. 2,77 odstotka Mercatorja naj bi Banka Celje iztržila 17,11 milijona evrov, medtem ko je vrednost 252.500 delnic oz. 2,89 odstotka Pivovarne Laško dosegla 8,17 milijona evrov.

Lastnika je tako danes na borzi v omenjenih poslih s svežnji zamenjalo 13,52 odstotka Mercatorja in 26,40 odstotka Pivovarne Laško. Skupna vrednost sklenjenih poslov s svežnji je znašala skoraj 157 milijonov evrov, natančneje 83,91 milijona evrov z Mercatorjem in 72,97 milijona evrov s Pivovarno Laško.

Kdo so kupci, uradno ni znano. Po mnenju nekaterih poznavalcev celo ni izključena možnost, da bi bila med kupci tudi Posebna družba za upravljanje (PDU), ki je v 100-odstotni lasti Kapitalske družbe (Kad).

PDU je namreč na javnem pozivu za zbiranje ponudb za nakup 10,75 odstotka delnic Mercatorja ter 23,51 odstotka delnic Pivovarne Laško, ki ga je NLB objavila sredi junija, oddala ponudbo za delež v Mercatorju. Na razpis naj bi se sicer odzval tudi neimenovani nemški sklad, ki pa naj ne bi predložil ustreznih poroštev.

Kaj danes sklenjeni posli s svežnji sicer pomenijo za "dinamiko" trgovanja na Ljubljanski borzi, pove podatek, da je obseg trgovanja z delnicami v celotnem juniju dosegel 44 milijonov evrov, skupni promet pa 58,07 milijona evrov. V letošnjem prvem polletju je promet na trgu delnic dosegel 155,24 milijona evrov, skupen promet na Ljubljanski borzi pa 320,72 milijona evrov.

NLB je delnice neuspešno poskušala prodati že včeraj, v današnji izdaji piše Dnevnik. Prodajo naj bi po pisanju časnika z zavlačevanjem vnosa prodajnega naročila v trgovalni sistem preprečila Probanka.

"V ozadju je poskus vodstva Probanke, da bi tik pred zdajci preprečilo enostransko potezo NLB, ki naj bi ji v prihodnjih dneh z zasegom delnic sledile tudi druge banke," navaja Dnevnik.

Kot pojasnjuje časnik, bi takojšnja prodaja omenjenih delnic po nizki ceni pahnila v težave družbo Zlata Moneta II, ki je prek družbe Medaljon v lasti menedžerjev Probanke. Zlata Moneta II je namreč lani v Infond Holdingu posodila deset milijonov evrov, vendar je njena hipoteka na delnice Pivovarne Laško, s katerimi je zavarovala posojilo, vpisana na drugem mestu, torej za NLB.

Morebitne podobne poteze drugih bank, ki so zasegle delnice, s katerimi je Infond Holding zavaroval posojila, bi lahko povzročile, da bi upniki, ki imajo hipoteke na delnice vpisane kot drugi ali tretji upnik, v celoti ostale brez svojih sredstev.

NLB se sicer po pisanju Dnevnika želi s hitro prodajo najverjetneje izogniti tudi morebitnim zapletom, ki bi se lahko zgodili po vstopu tujega lastnika v Kolonel, prek katerega nekdanji predsednik uprave Boško Šrot lastniško obvladuje sistem okoli Pivovarne Laško.

Italijanska družba Iniziative Generali 96 je 27. julija kupila 30-odstotni delež Kolonela, ki je večinski lastnik Centra Naložb, ta pa ima v lasti 71 odstotkov Infond Holdinga. Mariborska finančna družba je s 55-odstotnim deležem večinski lastnik Pivovarne Laško, v lasti pa ima tudi 24,9 odstotka Mercatorja.

Družba Atka - Prima, katere lastnika sta Šrot in njegova soproga, je tako lastnica še 70 odstotkov Kolonela. Kot med drugim navaja Dnevnik, ki se sklicuje na letno poročilo družbe in skupine Atka - Prima, je leto 2008 sklenila s 35.000 evri čistega dobička, medtem ko je izguba iz poslovanja presegla 100.000 evrov.

Skupina Atka - Prima, v kateri so družbe Kolonel, Center Naložbe in Infond Holding, je lani ustvarila osem milijonov evrov izgube pred davki, na račun 22 milijonov evrov odloženega davka pa je čisti dobiček znašal 13,7 milijona evrov. Družba je morala oblikovati za 106 milijonov evrov oslabitev na račun padca vrednosti Mercatorjevih delnic, navaja Dnevnik in dodaja, da bi v primeru prevrednotenja delnic Pivovarne Laško izguba bila višja še za 70 milijonov evrov.

Atka - Prima je imela konec leta 2008 pri bankah najetih za 324 milijonov evrov kratkoročnih posojil, 31,4 milijona evrov so ji posodile družbe skupine Pivovarne Laško, preostalih 80 milijonov evrov pa neznani posojilodajalci. Kot sklene časnik, je imela za zavarovanje posojil skupina Atka - Prima že konec leta 2008 med drugim zastavljenih 53 odstotkov Pivovarne Laško, 13,5 odstotka Mercatorja, 54,4 odstotka Centra Naložb, 30 odstotkov Polzele, 15,6 odstotka Thermane itd., kar "dejansko predstavlja skoraj vse njeno premoženje".