ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NLB brez komentarja

Deli na:

Podrobnosti pogodbe nekdanjega predsednika uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Marjana Kramarja so te dni prišle v javnost. V NLB zadeve ne komentirajo, saj, kot so pojasnili za STA, gre za individualno pogodbo. Podpisnika pogodbe, podpisane 28. januarja 2004, sta tedanji predsednik nadzornega sveta NLB Anton Žunič in Kramar.

Časnika Finance in Žurnal24 sta kopijo podrobnosti Kramarjeve pogodbe objavila celo na svojih spletnih straneh, a jo kasneje po posredovanju informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki je v zvezi s tem napovedala tudi inšpekcijski nadzor, umaknila.

Na zahtevo za umik kopije se je že v torek pozno zvečer odzvala poslanska skupina SDS, ki zaradi tega zahteva odstop Pirc Musarjeve. Ta naj bi po mnenju SDS "zlorabila svoj položaj, ko je zahtevala umik objave pogodbe nekdanjega predsednika uprave NLB Marjana Kramarja iz medijev".

V SDS menijo, da gre za nesprejemljivo ravnanje informacijske pooblaščenke, "saj je v interesu državljank in državljanov, da se seznanijo z vsebino pogodbe, po kateri naj bi Kramar dobil poleg milijona evrov nagrade tudi številne druge ugodnosti, kot so dodatna zavarovanja in službeni avtomobil, uporabljen tudi v zasebne namene".

Po poročanju današnjih medijev je v Kramarjevi pogodbi v določilih o plači in dodatkih predsednika uprave bruto plača za posamezni mesec določena po posebni formuli, ki osnovno bruto plačo 12.950 evrov oplemeniti s faktorjem za delovno dobo predsednika uprave in je odvisna tudi od števila v posameznem mesecu.

Predsednik je poleg bruto plače upravičen še do vseh dodatkov in drugih izplačil, ki jih banka zagotavlja tudi vsem drugim uslužbencem NLB, vključno z regresom za letni dopust. Koliko je teh izplačil, v pogodbi ni navedeno, v javnosti pa se po pisanju Dela najpogosteje omenja, da je imel Kramar približno 16.000 evrov mesečne bruto plače.

Sporni milijon izvira iz klavzule o dodatku za uspešnost. Po pogodbi predsedniku uprave pripada dodatek, ki je odvisen od doseženega čistega dobička na delnico. Za osnovo sta pogodbeni stranki vzeli ciljni čisti dobiček na delnico za leto 2001, zmanjšan za 20 odstotkov (kar znese 630,46 tolarja ali 2,63 evra).

Če banka v posameznem letu v resnici doseže ta kazalnik, pripada predsedniku nagrada v višini ene mesečne bruto plače. Če ga preseže od 10 do 20 odstotkov, dobi dve bruto plači dodatka, če je rezultat od 20 do 30 odstotkov večji od osnove, mu gre za nagrado pet bruto plač, pri še večji razliki pa sedem. Kadar je doseženi rezultat še višji v primerjavi z osnovo, pripada predsedniku uprave dodatna nagrada v višini ene mesečne bruto plače za vsakih dodatnih deset odstotnih točk preseganja.

Vprašanje, ki zanesljivo vrže slabo luč na pogodbenike, je, zakaj so kot referenco vzeli nižji rezultat iz leta 2001, ko pa so imeli že podatke za leto 2002 (takrat je bil doseženi čisti dobiček na delnico višji, 3,55-odstoten), a še to so znižali na 80 odstotkov vrednosti, navaja Delo.

Prag za uspešnost je bil torej po pisanju časnika postavljen zelo nizko in je že na začetku obetal nagrade. Takih, ki jih je prineslo skokovito povečanje doseženih neto dobičkov v letih 2005, 2006 in zlasti 2007, pa seveda ne.

V pogodbi je tudi določilo o tem, kdaj se dodatek izplača. To je 15 dni po skupščini NLB, ki odloča o uporabi dobička za preteklo leto in podelitvi razrešnice upravi. To pomeni, da si Kramar nagrade za uspešnost za leto 2008 še ni mogel izplačati. Pogodba vsebuje tudi določilo, da če predsednik dočaka redni konec mandata, v 15 dneh po tem datumu dobi še 12 zadnjih bruto plač. Zneski in formule za določanje bruto plače ter dodatkov za uspešnost in izpolnitev mandata se lahko na zahtevo predsednika uprave prilagodijo pogojem na trgu - če popravki niso v škodo izplačil.

Poleg tega ima predsednik uprave po pogodbi še vrsto drugih, za managerje sicer vsakdanjih bonitet: povračilo dnevnic, ki so za petino višje, kot jih dobijo drugi, in stroškov nastanitve najvišje kategorije, uporabo službenega avtomobila visokega razreda v lasti NLB z vsemi davki in stroški, povračilo stroškov izobraževanja, članarin, literature, posebnih zdravstvenih storitev, zavarovanja itn.