Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Niko Grafenauer: Pride čas, ko ni več časa; Ob 25-letnici Majniške deklaracije

Deli na:
Niko Grafenauer: Pride čas, ko ni več časa; Ob 25-letnici Majniške deklaracije

Foto: Bobo

Slovenski čas, kot bi rekel E. Kocbek, v zadnjem obdobju črno zaznamuje cela vrsta družbenih, upravnih, etičnih in duhovnih anomalij, ki nikakor ne prispevajo k državotvorni zavesti naših ljudi. Prav nasprotno:  iz dneva v dan se vse bolj šibi nekdanja plebiscitarna zavzetost za državo. Celo do te mere, da se številni državljani sramujejo in so negativistično razpoloženi do nje, saj jih iritira politična plitkost in dezorientacija v delovanju vseh vej izvršilne oblasti, zaradi česar se čedalje bolj spreminjamo v provincialno karitativno občestvo.

A ne samo to. Premoremo tudi celo armado,  to je 30 000 pretežno mladih slovenskih ljudi, ki so se doma izobrazili, pa v sedanjih razmerah, ko brezposelnost iz dneva v dan raste, doma ne najdejo dela, zato se izseljujejo s trebuhom za kruhom na vse strani sveta. Njihovo število pa se iz leta v leto množi. Je Slovenija sploh še domovina vseh nas? V tem tegobnem ozračju se moram prav ob poslanici, ki jo vsebuje Majniška deklaracija, vprašati, ali bomo Slovenci z lastno državo v prihodnje ohranili svojo suverenost in ugled? Da v to ni mogoče brez pridržkov verjeti, me opominjajo vsaj tri stvari z visoko etično in politično težo:

1.     Povojni zunaj sodni poboji, ki so se nam zgodili v imenu svobode delovnega ljudstva. Žrtve zločina še vedno ostajajo tam, kjer so, saj si, kot kaže, ne zaslužijo pietetnega pokopa, kaj šele javnega pomnika.

2.     Zavrnitev lustracijskega zakona, za katerega se je še leta 1994 v parlamentu zavzemal dr. Jože Pučnik.

3.     Medna je Slovenija edina ali skoraj edina članica EU, ki je obšla in zavrgla poslanico EU, da se v imenu demokracije izreče in zavržno opredeli do vseh treh evropskih totalitarizmov 20. stoletja – do nacizma, fašizma in boljševizma.

Majniška deklaracija je v več kot očitnem nasprotovanju z vsem, kar sem naštel, daj se po duhu in po merilih navezuje na najboljše izročilo evropske demokracije, meritornega pravnega reda, duhovne prostosti in na takšne družbene standarde, ki vse to zagotavljajo.

Upam, da se vsemu temu še nismo do konca odpovedali in se znašli v položaju, ki ga je v enem svojih verzov naslikal pesnik Dane Zajc z besedami: »Pride čas, ko ni več čas.«

Stopiti je torej treba v čas in se spoprijateljiti z resnico, ki jo oznanja navedeni verz.