profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ni nujno, da bodo morebitno tretjo Janševo vlado podprli v SMC in Desusu, tudi v NSI niso navdušeni. Kaj bodo šefi poslanskih skupin povedali predsedniku Pahorju?

Deli na:
Ni nujno, da bodo morebitno tretjo Janševo vlado podprli v SMC in Desusu, tudi v NSI niso navdušeni. Kaj bodo šefi poslanskih skupin povedali predsedniku Pahorju?

Poznavalci razmer so prepričani, da bi bila Alenka Bratušek v morebitni tretji Janševi vladi podobna »tempirana bomba«, kot je bila v Šarčevi. - Foto: Bobo

Do konca tedna naj bi bilo vsaj približno jasno, ali obstajajo možnosti za oblikovanje nove vladne koalicije pod vodstvom Janeza Janše. V vseh možnih koalicijskih partnerjih imajo zadržke zlasti do prvaka SDS. Terminski razpored posvetovanj pri predsedniku republike.

Na današnji seji izvršilnega odbora SMC so se zavzeli za pogovore o koalicije, vendar ne za vsako ceno. Neuradno je slišati, da vsaj trije poslanci ne bi podprli Janše za mandatarja: poleg Janija Möderndorferja še Janja Sluga in Branislav Rajić. Še več nasprotnikov tretji Janševi vladi naj bi bilo v svetu stranke.

Še bolj naj bi bili zadržani glede oblikovanja nove vlade v Desusu, kjer dajejo prednost predčasnim volitvam. Kot smo zvedeli, se bodo v stranki zelo težko odločili za sodelovanje v vladi, ki bi jo vodil Janša. Poleg organov stranke naj bi o morebitnem vstopu v koalicijo odločali še na širšem posvetu članstva, kjer pa menda močno prevladujejo Janševi nasprotniki. 

Stranka Alenka Bratušek je že predlagala oblikovanje nove sredinske koalicije, v kateri pa ne bi bilo SDS. Glede na to, da se je premier Marjan Šarec zavzel za predčasne volitve, ni znano, kdo bi bil sploh v tej koaliciji, kdo bi bil mandatar ter kako bi lahko dobil dovolj glasov za izvolitev. Po drugi strani pa je to lahko le slepilni manever SAB, ki bi jim dal opravičilo za pogajanja o novi vladi z SDS.

Poznavalci razmer so prepričani, da bi bila Alenka Bratušek v morebitni tretji Janševi vladi podobna »tempirana bomba«, kot je bila v Šarčevi. Kot je znano, je odhajajoči premier Marjan Šarec izjavil, da je imel v vladi največ težav z Bratuškovo in da je zaradi nje tudi odstopil minister za kohezijo Iztok Purič. Slednji je danes izstopil tudi iz stranke SAB, s čimer je pravzaprav potrdil Šarčeve navedbe.

Tudi v NSI imajo z Janšo slabe izkušnje, zato bi najraje videli, da se zaplete že pri pogovorih SDS z SMC in Desusom. Če pa bo Janši uspelo prepričati vsaj še dve stranki, potem bo NSI težko minirala vlado, v kateri bi imela prevladujočo vlogo desnica.

»NSI je stranka dialoga. Z vsemi se bomo pogovorili, ali je v tej sestavi mogoče narediti dobre stvari za Slovenijo. Če ne, je @NovaSlovenija pripravljena na predčasne volitve. Sestava vlada zgolj za reševanje poslanskih mandatov nas ne zanima,« je danes čivknil prvak NSI Matej Tonin.

Ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov je Tonin dejal, da bi šli v vlado SDS in Janeza Janše pod pogojem, če bodo v njej lahko realizirali vsaj polovico od desetih projektov, ki so jih pripravili v zakonski obliki. Dodal pa je, da potrebujejo za sestavo vlade vsaj 46 glasov.

Tako ni nujno, da bo SDS sploh dobila dovolj podpore za sestavo nove koalicije. Zato tudi njeni veljaki nimajo razloga, da se po družbenih omrežjih napihujejo in ponižujejo potencialne koalicijske partnerje. Če Janezu Janši kot predsedniku stranke, ki je bila relativna zmagovalka volitev leta 2018, še drugič ne bo uspelo sestaviti vlade, to zanj vsekakor ne bo dobra popotnica za predčasne volitve.

Po njih pa bo SDS še težje sestavila novo vladno koalicijo, saj je težko verjeti, da bi se politična razmerja lahko bistveno spremenila. Stranke, na katere zdaj računa, zlasti SMC in SAB, izjema je verjetno Desus, pa bodo težko presegle parlamentarni prag.

Jutri se začnejo prvi pogovori vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Najprej bo sprejel predstavnika največjih poslanskih skupin, Danijela Krivca (SDS) in Braneta Goluboviča (LMŠ), v sredo sledijo Matjaž Han (SMC), Igor Zorčič (SMC), Matej Tašner Vatovec (Levica) in Jožef Horvat (NSI), v četrtek pa Felice Žiža (manjšini), Maša Kociper (SAB), Franc Jurša (Desus) in Zmago Jelinčič (SNS).

Terminski razpored posvetovanj pri predsedniku republike:

torek, 4. februar 2020

12:00 Pogovor PRS z vodji PS - Danijel Krivec - SDS
13:00 Pogovor PRS z vodji PS - Brane Golubovič – LMŠ

sreda, 5. februar 2020

10:00 Pogovor PRS z vodji PS - Matjaž Han, SD
11:00 Pogovor PRS z vodji PS - Igor Zorčič, SMC
13:00 Pogovor PRS z vodji PS - dr. Matej Tašner Vatovec, Levica
14:00 Pogovor PRS z vodji PS - Jožef Horvat, NSI

četrtek, 6. februar 2020

09:30 Pogovor PRS z vodji PS - dr. Felice Žiža, IMNS
10:00 Pogovor PRS z vodji PS - Maša Kociper, SAB
11:00 Pogovor PRS z vodji PS - Franc Jurša, DeSUS
12:00 Pogovor PRS z vodji PS - Zmago Jelinčič Plemeniti, SNS