markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Ni monopola

Deli na:

Domoljubje je skupna vrednota, kar pomeni, da nad domoljubjem nihče nima monopola, je v uvodu v današnjo razpravo mladih na temo domoljubja povedal predsednik republike Danilo Türk. Kot je poudaril, pa prav tako nihče nima monopola nad osamosvojitvijo Slovenije.

Domoljubje je skupna vrednota, kar pomeni, da nad domoljubjem nihče nima monopola, je v uvodu v današnjo razpravo mladih na temo domoljubja povedal predsednik republike Danilo Türk. Kot je poudaril, pa prav tako nihče nima monopola nad osamosvojitvijo Slovenije.

Türk je povedal, da je domoljubje pomembno vselej, četudi ga vselej ne izražamo in ne dajemo v ospredje. Domoljubje ni preživela vrednota, ampak nekaj, "kar ima aktualno vsebino in o tej aktualni vsebini se je treba pogovarjati". Sicer pa je domoljubje po besedah predsednika tudi in predvsem čustvo, ki pride na površje ob različnih priložnostih in na različne načine.

O tej vrednoti se je po besedah predsednika treba pogovarjati zlasti medgeneracijsko, saj ima vsaka generacija svoj pogled in svojo definicijo domoljubja.

Türk je pojasnil, da pogovor poteka na simboličnem kraju in ob simboličnem času. Geografsko središče Slovenije pri Vačah ni samo geografska točka, ampak je tudi kraj, kjer so se leta 1989 prvič zbrali župani vseh slovenskih občin pod geslom Živimo in gospodarimo na svoji zemlji in ob tem izrazili željo po samostojni državi. To je tudi kraj več kot 2500 let stare situle, ki "simbolizira globino korenin naših ljudi", je pojasnil predsednik.

Povedal je, da pogovor poteka tik pred obletnico plebiscita. "In vsakič, ko se ga spominjamo, se spomnimo, kako izjemno močna je bila volja slovenskih ljudi po samostojnosti in neodvisnosti," je poudaril.

Iz prvega pogovora s podobno tematiko je že nastala knjiga, prav tako pa bo nastala tudi iz današnjega, je še povedal Türk, nato pa prepustil besedo mladim iz različnih slovenskih osnovnih in srednjih šol, ki so razpravljali na temo domoljubja.

Današnjega posveta so se med drugim udeležili nekdanji športnik Miro Cerar, pisatelj Tone Partljič, glasbenik Tomaž Domicelj in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, ki so prav tako predstavili svoje poglede na omenjeno temo.