Revija Reporter
Slovenija

Sramotno stanje na RTV: dretje, poniževanje in grožnje novinarjem, najbolj glasna in agresivna je Janševa odposlanka Ksenija Koren

Katarina Keček
22 8.871

2. maj. 2023 6:00 Osveženo: 7:52 / 02. 5. 2023

Deli na:

Ksenija Koren, dolgoletna Janševa medijska operativka, je zdaj urednica na RTV Slovenija.

Medispeed

Neprimerni in nespoštljivi odnosi med zaposlenimi na RTV so zadnje leto postali stalnica, pravijo zaposleni, s katerimi sem se pogovarjala zadnje dneve. Nikogar ne bom izpostavila z imenom in priimkom, ker so kolegi novinarji povedali, da imajo težave v službi, če se njihove izjave pojavljajo v člankih, ki kritizirajo trenutno vodstvo RTV.

Če se novinarji bojijo posledic za svoje besede, potem si lahko samo mislim, kako se v takšnem delovnem odnosu šele počutijo ljudje, katerih glas ni glasen, ki delajo za kamerami in jih televizijski gledalci nikoli ne vidimo. Vrnitev Rajka Geriča s Planeta TV na nacionalko je okrepilo vodstvene napade na zaposlene novinarje, ki že leto dni protestirajo zaradi pogroma novinarskih standardov in politične propagandne usmerjenosti informativnega programa.


 
»Gerič, ki je postal odgovorni urednik drugega programa (Panorame),« pripoveduje ena od novinark, »ima trajno pooblastilo, da nadomešča urednico informativnega programa Jadranko Rebernik, ki se že mesece skriva pred kolegi v zaklenjeni pisarni, na uredniške sestanke ne hodi in ji je malo mar, kaj se dogaja na programu pod njeno odgovornostjo. Tudi uredniški sestanki niso takšni, kot smo jih bili leta navajeni.

Prej je bilo normalno, da nas je na uredniškem sestanku veliko, padale so ideje, prav tako smo lahko primerjali svoje poglede in izmenjevali informacije, sestanki zdaj so gola formalnost, trajajo nekaj sekund, za »njihove« novinarje pa se sploh ne ve, kaj delajo, dokler se nekateri prispevki pozno popoldne kar nenadoma ne prikažejo na časovnici.«

Tudi dolgoletni novinar RTV, ki sem ga poklicala glede stanja v njegovi službi, pripoveduje podobno: »Na sestanku Gerič vsak dan reče isto: 'Včeraj ni bilo nobenih posebnosti.' Tako nam avtomatično odvzame možnost za debato ali protest. Tako ne moremo ne novinarji ne uredniki reagirati nad neprofesionalnimi in politično enostranskimi oddajami, ki jih vodstvo RTV spušča v eter.« Poleg Geriča je trenutno najbolj glasna in agresivna Ksenija Koren, pripoveduje, ki je prišla na RTV kot posebna Janševa odposlanka, ki naj bi na nacionalki uvedla red, mir in pravilno razmišljanje.

»Ne, ne dere se več toliko na sestankih,« pove, ko ga vprašam o mobingu, ki naj bi ga nova urednica dnevnoinformativnega programa izvajala nad zaposlenimi. »Zdaj imajo drugo taktiko. Določenega zaposlenega pokličejo v njeno pisarno, enega drugim, in potem se mobing dogaja za zaprtimi vrati, kjer ni drugih prič. Dretje, poniževanje in grožnje so sestavni del pogovora pri njej, nekaj kolegic je šlo kar na bolniški dopust, ker jim je grozila z odpovedjo delovnega razmerja, tako grozno so se počutile po vsem tem.

V zunanjepolitični redakciji delam že 20 let, oni pa so v Ukrajino poslali eno amaterko, ki ni imela pojma, kje je. In nihče od novinarjev sploh ni vedel, da je Tjašo Platovšek, ki se ukvarja z modo, nekdo poslal delat zgodbo o Černobilu, dokler se ni prispevek kar nenadoma pojavil na televiziji. Saj ni čudno, da se nam vsi smejijo.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24