amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Nezaznan vlom

Deli na:

Vlom v skladišče ministrstva za obrambo v Pivki s strani varnostne službe ni bil zaznan, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Državni sekretar na ministrstvu Uroš Krek je dejal, da manjkajo evidence o uničenju 57 ročnih bomb, 8 protioklepnih lanserjev Armbrust in štirih protioklepnih lanserjev RPG-22.

Vlom v skladišče ministrstva za obrambo v Pivki s strani varnostne službe ni bil zaznan, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Državni sekretar na ministrstvu Uroš Krek je dejal, da manjkajo evidence o uničenju 57 ročnih bomb, 8 protioklepnih lanserjev Armbrust in štirih protioklepnih lanserjev RPG-22.

Ministrica Jelušičeva je zagotovila, da na ministrstvu izvajajo ukrepe na najstrožji način oz. tako, kot da bi bila ta sredstva odtujena. Za zdaj sicer manjkajo le evidence o njihovem uničenju.

Krek je uvodoma pojasnil, da gre za skladišče, kjer se sredstva skladiščijo med usposabljanjem pirotehnikov oz. med uničevanjem sredstev. Med 4. majem in 17. junijem je bilo predvideno usposabljanje pirotehnikov za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) - od tega bi moralo med 8. in 17. junijem potekati praktično usposabljanje na poligonu Polhova jama.

Glede sredstev, za katere manjkajo evidence o uničenju, je poudaril, da ne morejo z gotovostjo trditi, ali so bila uničena brez evidenc ali so bila odtujena med vlomom. Sredstva po njegovih besedah izhajajo iz obdobja pred in med osamosvojitvijo Slovenije. Poudaril je, da so bila izločena iz operativne uporabe Slovenske vojske.

Nekatera NUS so bila na poligon pripeljana že leta 2007 za potrebe usposabljanja. "Vendar pa se tovrstna sredstva v začasnem skladišču v skladu s pravilnikom o varstvu pred NUS ne bi smela hraniti več kot 90 dni," je opozoril.

Varovanje objekta je bilo urejeno z dvema pogodbama z zunanjim izvajalcem, in sicer s pogodbo o protivlomnem varovanju premoženja in pogodbo o obhodnem varovanju. Raven varovanja je bila nezadostna, prav tako je bilo neurejeno vodenje evidenc v skladišču, je še pojasnil.

Ministrica Jelušičeva je ocenila, da je treba uporabiti vsa najstrožja možna sredstva in ukrepe za varnost državljanov. Prva skupina ukrepov tako zadeva zavarovanje objekta in sredstev v njem. Varovanje je bilo sicer urejeno po pogodbah, vendar je bilo "očitno neprimerno". Pojasnila je, da so takoj začeli z odpravljanjem napak na tehničnem varovanju, saj je v času vloma "zatajilo". Ministrica je zagotovila, da v tem trenutku deluje, vzpostavljeno pa je bilo tudi 24-urno fizično varovanje objekta.

Druga skupina ukrepov gre v smeri dokumentiranja sredstev, ki so v tovrstnih skladiščih, tretja pa zadeva organizacijo in skladiščenje NUS v okviru uprave za zaščito in reševanje. Uporaba poligona je sicer po njenih besedah trenutno prepovedana, prostori pa zapečateni. Četrti del ukrepov je povezan s celovitim nadzorom nad uničevanjem NUS na ravni celotnega ministrstva, je pojasnila.

V procesu shranjevanja, uničevanja in usposabljanja za uničevanje NUS, je po prepričanju Jelušičeve "odpovedala celotna veriga odgovornih oseb". "Način hranjenja, evidentiranja in upravljanja sredstev, ki jih pogrešamo, je bil malomaren in neodgovoren," je dejala in dodala, da so začeti postopki ugotavljanja osebne odgovornosti in tudi postopki kadrovskih sprememb.

Skrbniku poligona so bila tako po njenih besedah odvzeta vsa pooblastila, začet pa je tudi postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi za tega delavca; odstavljena in premeščena je bila oseba, odgovorna za izvajanje usposabljanja pirotehnikov in njegov nadrejeni; svetovalcu generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) so bila odvzeta pooblastila za upravljanje in koordiniranje sistema varstva pred NUS. Uvedeni so bili tudi določeni disciplinski postopki, določeni pa sledijo po koncu predkazenskega postopka, je povedala Jelušičeva.

Šesta skupina ukrepov pa se po njenem nanaša na ugotavljanje objektivne odgovornosti. Generalni direktor URSZR Bojan Žmavc je zaradi osebne prizadetosti in zaradi objektivne odgovornosti zaradi dogodka že ponudil svoj odstop, o njem pa ministrica še razmišlja.

Na vprašanje, ali se sama ministrica za vlom in za to, da so ta nevarna sredstva očitno na trgu, čuti objektivno odgovorna, je Jelušičeva dejala, da na podlagi dejstva, da ni evidenc o uničenju osmih protioklepnih sredstev, ne bi delala "tako velikih zgodb". Ukrepi, ki pa se izvajajo znotraj ministrstva, so po njenih besedah takšni, kot da sredstva nekje na trgu so. Zato, da so bila v skladišču sredstva, ki tja niso sodila, pa se čuti odgovorno. Zato se izvajajo tudi vsi navedeni ukrepi, je pojasnila.

Na vprašanje, kdo je podpisal pogodbo z varnostno službo G7, je odvrnila, da večino takšnih pogodb podpiše direktor URSZR, delno pa takšne pogodbe potekajo tudi preko direktorata za logistiko. Sicer pa je pogodba z omenjeno varnostno službo že odpovedana, in sicer s trimesečnim odpovednim rokom. Razlog je ta, da vlom ni bil zaznan, kar je pri ministrstvu "porušilo zanimanje v to organizacijo", je pojasnila. Alarmno napravo je sicer vgradilo in vzdrževalo podjetje VTZ, pa je še povedal Krek.

Kot je znano, je bilo ministrstvo 19. maja obveščeno o vlomu v skladišče ministrstva za obrambo na poligonu Polhova jama v Pivki.