Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Neverjetno: Janšev patriot Franc Breznik in poslanci Levice na istem bregu: glasovali so proti denarju za Slovensko vojsko!

Deli na:
Neverjetno: Janšev patriot Franc Breznik in poslanci Levice na istem bregu: glasovali so proti denarju za Slovensko vojsko!

Franci Breznik - Foto: Primož Lavre

Poslanci so včeraj sprejeli resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040, ki med drugim načrtuje dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda in določa financiranje vojaških investicij in raziskav.

Poleg poslancev Gibanja Svoboda, katere član je tudi obrambni minister Marjan Šarec, so resolucijo podprli tudi v koalicijski SD, medtem ko so bili v Levici proti. Resolucijo so podprli tudi poslanci opozicijske NSI, medtem ko so se v SDS (vključno z Janezom Janšo) vzdržali. Izjemi sta bili le Andrej Hoivik in Franc Breznik, prvi je resolucijo podprl, drugi pa ji je nasprotoval.

Prav to je največje presenečenje, v negativnem smislu, saj je Breznik nekdanji podčastnik Slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo, a je glasoval proti višjim izdatkom za Slovensko vojsko. Podobno kot Levica, ki je vsaj konsistentna pri svojem nasprotovanju opremljanju vojske.

Kmalu bodo minila tri leta, odkar je Breznik vinjen vozil po ljubljanski avtocesti in odstopil s položaja državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Kot je takrat sam navedel, se je vračal od obiska v podjetju Derby, kjer naj bi urejal donacijo za humanitarne organizacije v domačem Lenartu.

Podjetje Derby je v lasti Izeta Rastoderja, znanega po vzdevku kralj banan, prav v tistem času je zoper njega potekala policijska preiskava zaradi suma tihotapljenja drog, kar pa očitno ni motilo Breznika kot državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, da se je znašel v konfliktu interesov.

Tam naj bi spil dva kozarca žganja, nato pa se podal za volan in po ljubljanski obvoznici vozil 120 km/h, čeprav je bilo dovoljenih le 100 km/h. Zato so ga ustavili policisti in mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,44 miligrama v litru krvi. Za ta prekršek je zagrožena globa 900 evrov in 16 kazenskih točk.

Ko so to razkrili mediji, je Breznik ponudil odstop takratnemu notranjemu ministru Alešu Hojsu in se vrnil v poslanske klopi. S poslanskega položaja namreč ni odstopil, ampak je do konca mandata sedel v poslanskih klopeh. Še več, na lanskih volitvah je bil spet izvoljen za poslanca na listi SDS. Verjetno ne zato, da skupaj z Levico nasprotuje opremljanju Slovenske vojske.