markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Nevarnost skrajnih strank

Deli na:

"Če ljudje ne bodo volili, obstaja nevarnost, da bo več skrajnih strank oz. tistih zunaj splošne politične struje," je na vprašanje, ali se bo po letošnjih volitvah zgodilo to, da bo Evropski parlament politično močnejši, v njem pa bo istočasno več skrajnih strank, za španski časnik El Mundo odgovoril predsednik parlamenta Hans-Gert Pöttering.

"Če ljudje ne bodo volili, obstaja nevarnost, da bo več skrajnih strank oz. tistih zunaj splošne politične struje," je na vprašanje, ali se bo po letošnjih volitvah zgodilo to, da bo Evropski parlament politično močnejši, v njem pa bo istočasno več skrajnih strank, za španski časnik El Mundo odgovoril predsednik parlamenta Hans-Gert Pöttering.

"Iz tega razloga pozivam naše državljane, naj volijo za stranke, ki podpirajo evropsko enotnost in spoštujejo človeka," je dva tedna pred volitvami v Evropski parlament zatrdil prvi mož edine neposredno izvoljene institucije Evropske unije.

Raziskave javnega mnenja namreč kažejo, da bi se že tako tradicionalno nizka udeležba na volitvah v Evropski parlament utegnila letos še zmanjšati in doseči le okoli 34 odstotkov od približno 375 milijonov volivcev v EU.

Pöttering je prepričan, da bi morali mediji in politika v uniji pokazati, kako evropska politika in Evropski parlament nista nekaj oddaljenega od povprečnega državljana ampak del njihovih življenj in vir zakonodaje, ki močno vpliva na njegov vsakdan. Pöttering meni, da je za dosego tega cilja potrebno še veliko naporov.

Mediji se tako ne bi smeli osredotočati la na nacionalna vprašanja, ampak jih povezati v evropski kontekst, pravi Pöttering, ki si obenem od nacionalnih, regionalnih in lokalnih politikov v sedemindvajseterici želi več sodelovanja. "Evropska politika mora postati del vseh družbenih področij," je poudaril.

V luči tega je obžaloval odločitev britanskih konservativcev, da izstopijo iz politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) in oblikujejo svojo evroskeptično skupino, saj EU potrebuje Veliko Britanijo. "Vem, da bo na koncu tudi David Cameron (vodja konservativcev) ugotovil, da je EU dobra tudi za Veliko Britanijo," je povedal.

Na vprašanje, ali v luči finančne in gospodarske krize ugledu parlamenta ne bi koristil kakšen praktičen ukrep, kot npr. zamrznitev plač poslancev, je odgovoril, da se v parlamentu že trudijo varčevati in povečati preglednost delovanja parlamenta z boljšim nadzorom izdatkov in potnih stroškov.

Glede plačne reforme, ki skozi harmonizacijo doslej nacionalno opredeljenih dohodkov večini poslancev zvišuje plače, znižuje pa jih za italijanske in avstrijske, je Pöttering pojasnil, da gre za širok kompromis, ki zagotavlja enako plačilo za enako delo.

Pöttering, ki v Evropskem parlamentu sedi že rekordnih 30 let - vse odkar ga evropski državljani tudi neposredno volijo, je v drugem delu mandata tokratnega sklica parlamenta, ta se je iztekel z zadnjo plenarno sejo v začetku maja, tudi predsedoval parlamentu.