benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nerazumljeni v nemilosti

Deli na:

Pravijo, da zgodovino pišejo zmagovalci, a iz prakse vemo, da imajo pogosto pomembnejšo vlogo od njih antiheroji in nerazumljeni junaki svojega časa. A da bi jih našli, nam ni treba brskati daleč po zgodovini.

Pravijo, da zgodovino pišejo zmagovalci, a iz prakse vemo, da imajo pogosto pomembnejšo vlogo od njih antiheroji in nerazumljeni junaki svojega časa. A da bi jih našli, nam ni treba brskati daleč po zgodovini.

Za komunistične sisteme, katerih primesi se še danes tudi pri nas s težavo otepamo, je bilo samoumevno, da so ustvarili več lažnih herojev, antiherojev in še več nerazumljenih junakov, katerih prava veljava šele sedaj prihaja na dan. To so denimo umetniki, kot je bil slikar Zoran Mušič, kopica političnih zapornikov ali pa športniki. Morda češkoslovaška telovadka Vera Časlavska, ki je na olimpijadi leta 1968 dosegla kar štiri zlata odličja, a se je med izvajanjem sovjetske himne v čast sovjetskim sozmagovalkam s pogledom, usmerjenim v tla, obrnila stran in tako protestirala proti sovjetskemu zatrtju praške pomladi. Komunistični režim ji je odvzel potni list in prepovedal tekmovati ali sodelovati na javnih prireditvah.

Toda podobne zgodbe, sicer zapakirane v drugačno embalažo, a s podobnimi posledicami, vedno znova odkrivamo tudi v sedanjem demokratičnem času. Če kateremu umetniku uspe v tujini, ga tisti, ki doma odločajo o tem, kdo si javno prepoznavnost in priznanje zasluži, skoraj praviloma ignorirajo ali njegova dela umaknejo iz »obtoka«. Še bolj smešna pa je zgodba smučarke Tine Maze. Ko se je pred začetkom lanske sezone odločila za samostojno pot, je v intervjuju za Reporter dejala, da ji za pokritje stroškov celotne sezone manjka še sto tisoč evrov. Nihče od športnih funkcionarjev si takrat ni belil glave s tem, kje bo dobila manjkajoči denar ali če bo morala predčasno končati sezono ali celo kariero.

Po prvi neuspešni tekmi v Söldnu je bila v nemilosti javnosti in športnih komentatorjev, sezono pa je vendarle sklenila z veleslalomsko zmago in tretjim mestom v skupnem seštevku te discipline. Zmagovalni pohod je nadaljevala tudi v letošnji sezoni – brez enega samega evra podpore Smučarske zveze Slovenije. Ta ji je finančno pomoč odrekla tudi po dveh srebrnih olimpijskih odličjih. Pred nekaj dnevi je v Garmisch-Partenkirchnu devetič v karieri zmagala, s čimer je postala tretja veleslalomistka sezone, na slovenski lestvici vseh časov pa v premagala celo »superheroja« Bojana Križaja. Dovolj za zgodovino, a še vedno premalo za smučarsko zvezo, da v njej končno vidi herojinjo?